
Foto: Anna Stilla

Foto: Anna Stilla

Foto: Anna Stilla
Idag fyller min Dawid 14 år. Jag fattar inte vart alla dessa år har tagit vägen. Det var inte så länge sedan han var ju en liten liten pys som jag höll i mina armar. Idag är han en ung kille som dejtar tjejer och pluggar biologi. Om några år är han utflugen. Alla dessa år som har gått är verkligen som ett ögonblick.
Jag och Dawid fick stanna lite längre på BB för att jag fick hög feber efter förlössningen. Redan då var han en riktig heartbreaker. Han var det vackraste barnet på hela avdelningen. Andra mammor kom till mig för att få titta på honom. Dawid sov nästan oavbruttet. Andra bebisar skrek jämt men Dawid sov så fint i sin kuvös. Han var så snäll hela sin bebistid. Åt utan problem, sov utan problem, alltid frisk och glad. Och han har hållit den här stilen genom alla sina år. Jag har sådan tur som har en sådan underbar son.
Vid några tillfällen påpekades det att jag inte sköter om min andra blogg "Sagoverkstad". Jag vet och jag ber om ursäkt. Jag upptäckte att det var svårt att ha två olika bloggar och la "Sagoverkstad" på isen. Inte bara bloggen utan hela projektet. Jag hade fullt upp med att plugga teori för körkortet, min kontaktperson på ABF avslutade sin tjänst och kommunen hade avslagit min ansökan om bidrag för utveckling av verksamheten. Allt detta gjorde att idéen fick vila sig ett tag.
Nu börjar den vakna till liv igen. Än så länge sakta och försiktigt. Prinsen har fått sin krona och det är han väldigt nöjd med. Nu vill han träffa sin prinsessa så jag syr en klänning åt henne. Prinsen, som syns på bilden, är med och övervakar hela processen.
Det händer konstiga saker när jag pysslar. Hela rummet översvämmas av band, tyger, saxar, olika urklipp och bilder ur min inspirationspärm med mera. Väldigt ofta räcker inte rummet och jag börjar sprida mig ut till köket och hallen. Det ser ut som bombnedslag när jag arbetar. Jag skäms nästan. Ett alldeles eget pysselrum, det vill jag ha.
Ska spaghetti få äran att bära namnet "räddare i nöden" eller är det en ren köksfrustation? Jag har hört historier om ungkarlar som lever på spaghetti och ketchup men ärligt talat vet jag inte hur dom bär sig åt.
För om jag ska koka spaghetti så uppstår det en rad problem. Det första är HUR MYCKET spaghetti ska jag använda. Jag brukar koka alldeles för mycket. Eller alldeles för lite. Jag använder mig av ögonmåttet. Jag har sett särskilda mått avsedda för spaghetti men jag är lite misstänksam. Jag tror nämligen att alla mått i våra kök är tänkta för småfolket. Ta till exempel riset. Om man vill ha typ 4 portioner så ska man ta så många dl ris och så många dl vatten. Om jag följde dessa instruktioner så skulle riset räcka till hälften av familjen. Jag måste alltså dubbla allt. Samma sak med pulversåser (riktiga räddare i nöden). Det sägs att en påse pulver räcker till 3-4 portioner. Inte i min familj. Därför köper jag inget spaghettimått. Det kommer att lura mig.
Problemet nummer två är av ännu känsligare natur. NÄR är spaghettin klar? Det ska vara al dente men när är det då? Gränsen mellan för hårt och sönderkokt är nämligen hårfin. En av mina vänner som råkar vara en extremt duktig kock berättade om klibbtestet. Testet utför man på följande sätt: ta en spaghettitråd ur det kokande vatten (akta era händer och använd gaffel, till ex). Gör en lätt rörelse med armen och kasta spghettitråden uppåt. Fastnar den i taket så har ni tur, er spaghetti är precis al dente. Ramlar den ner på golvet så får ni koka den lite till. Ja, kanske inte den från golvet. Den får man faktiskt slänga. Eller ge till hunden.
Vid ett tillfälle fick mina barn syn på mig när jag utförde klibbtestet. De blev genast förtjusta i det och ville testa själva. Några minuter senare hängde det ett antal spaghettitrådar från taket. Några andra låg på golvet. "Mera, mera" - ropade barnen. Sedan dess råder det förbud mot klibbtestet i mitt kök.
Men ni får gärna testa!
Ikväll har en av mina drömmar gått i uppfyllelse. Jag har fått tag i "Vandrarens andakt" (fri översättning från polska). Sist jag lyssnade på skivan var jag 16 år, skivan var en lånad LP och jag hade inga möjligheter att spela av den. Sedan dess har jag gjort minst 1000 försök att få tag i skivan men utan resultat. Skivan är en hyllning till livet och den har präglat hela mitt sätt att tänka.
Och ikväll, av ren slump, har jag fått tag i den. Nu sitter jag och lyssnar och minns mina uppröriska år, mina slitna jeans på vilka jag skrev "peace" och genom det förargade min konservativa kemilärare. Jag minns min pilgrimvandring som jag gjorde tillsammans med andra hippies, outsiders och vandrare. Jag berättade för mina föräldrar att jag skulle på en pilgrimvandring men jag lät bli att säga att det är var hippievandring. Ibland var det bättre för mamma och pappa att inte veta vad jag sysslade med. Vad jag inte visste var att vid ngt tillfälle var vi filmade av ett tv-team. Några veckor efter att jag hade kommit hem satt vi i soffan och slötittade på tv. Och så plötsligt kunde man se en Anna bland andra långhåriga tveksamma typer...
Livet är märkligt. Idag, bara 19 år senare, försöker jag skydda barnen från exakt samma farligheter som jag gav mig på. Jag vet att de kommer att ta alla chanser till att gå samma väg som jag. Frigörelseprocessen och identitetsökandet är oundvikligt. De kommer att göra det på sitt eget sätt. Det skrämmer mig...
Bild: omslaget från "Vandrarens andakt"
Jag tror att jag har alltid varit snäll. Inte överdrivet snäll men så där normalt lagom snäll. Under de senaste åren har jag dock märkt en förändring. Jag är inte lika snäll längre, eller ja, jag är det. Men jag har blivit mindre tolerant mot andras misstag samtidigt som jag har blivit mer misstänksam. Det gör att den snälla sidan av mig inte syns och det är så lätt att tro att man börjar bli rentav elak. Jag ska försöka att bli lite mer överseende och förstående.
Nu har jag slipat, målat med häftgrund (2 ggr) och målat med lackfärg. Mitt skrivbord kommer nog att vara mycket finare än något jag-vill-ha-art-deco-skrivbord. Att stå och med långsamma rörelser stryka färg är väldigt meditativt har jag konstaterat. Oftast vill jag att allt arbete ska gå fort och resultatet blir inte så perfekt som jag har önskat mig. Den har gången är det annorluna. Jag låter varje moment ta den tid som behövs. Fast å andra sida har jag inte något annat val. Jag kan inte springa var 10 minut och kolla om färgen har möjligen torkat. Jag målar om mitt skrivbord i Magnus kajakverkstad, en övningskörningsrunda ifrån hemmet.
Tänk om man kunde göra piffa upp - projekt till sin försörjning. För några år sedan fanns det en tidning som hette "Sköna dagar" och i den läste jag en artikel om en kvinna som samlade på skrot och av det gjorde hon vackra saker som hon sedan sålde i sin butik. En sysselsättning precis i min smak. Man tar till vara andras skräp och gör något helt unikt av det. Tanken klingar så skönt i huvudet på mig.