tisdag 15 januari 2008

Ampelliljans svåra jobb


Bild: http://www.odla.nu/

Ampellilja tillhör nog de vanligaste krukväxterna i våra hem. Förutom att den är lättodlad och lätt att föröka har ampelliljan en annan viktig egenskap. Den tar upp formaldehyd från luften. Formaldehyd finns bland annat i spånskivor, tobakrök och bilavgaser och är allergi- och cancerframkallande. I bensin och bilavgaser finns det ett annat farligt ämne. Nämligen bensen. Även det är väldigt cancerframkallande. Många av våra kruktväxter är proffs på att rensa luften från både formaldehyd, bensen och andra otrevliga ämnen. Till luftrenare hör /förutom ampelliljan/ aloe, gullranka, fredskalla, dracena, murgröna med flera.

Hemma hos mig finns det tre ampelliljor. Jag brukar knipsa av plantstängerna om jag inte vill ha fler plantror. Då blir växten stor och fin. Den trivs i halvskugga. Om man slarvar med vattningen och låter ampelliljan stå torr för länge då blir bladspetsarna bruna och sedan dör bladen. Men det behövs mycket för att döda plantan helt och hållet.


***

Jag har skapat en ny bloggkategori: välgörande växter. Jag vill skaffa mig bättre kunskap om örter, medicinalväxter och andra växter som har en välgörande verkan.

1 kommentar:

Millis sa...

Ampelliljor är både vackra och nyttiga, tycker jag. Just nu har jag sex plantor, tror jag, om jag nu inte har glömt nån;)

Kul med ny kategori, välgörande växter vill jag gärna veta mer om.

Kram