måndag 10 september 2007

Purjotankar



Imorse vaknade jag klockan 4. Klockan F-Y-R-A!!!!

Kan det bli värre? I för sig ja, jag kan ju vakna klockan tre.

Jag hade försökt somna om men det gick inte så bra. Plötsligt hade alla ljud blivit oerhört irriterande och jag kunde inte stänga av dom. Inte bara fysiskt utan även mentalt. Så när klockan pekade på 5 så gick jag upp. Jag drack te och läste "Drömhem & trädgård". Pluggade engelska. Dukade fram frukost. Och började fundera på vad jag kan göra mer? Man vill ju inte väcka resten bara för att man själv är uppe. Vid sex tiden blev det ljust och jag gick ut för att skörda purjo. Jag vet att purjo kan övervintra men vi ska vända jorden i grönskaslandet så det är dags att börja plocka in det som finns kvar.

Min purjo är klen men stark i smaken. Jag har skurit den i små bitar och lagt på tork. Jag tror att det kan funka. När bitarna är väl torra så ska jag stoppa dom i en burk. Bra att ha för att krydda grytor och soppor när man är insnöad.

Eller?

Han ni några erfarenheter av att konservera/frysa/förvara purjolök? Jag har några purjo kvar i fall torkning inte fungerar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag strimlar purjon i tunna skivor och fryser in. Det går alldeles utmärkt!
Ser alltid till att det finns, det är ju så användbart!

Vinterhimmel

Anonym sa...

Purjolök är ju jäkligt gott....älskar all sorts lök! Vet däremot inte hur man bäst förvarar dem...köper ju bara en och en...har inte provat att odla själv ännu.
Men Anna....vad gör du uppe kl. 4,00 ...verkar som du är inne i ett stim !!!
Take care!

Anonym sa...

Har aldrig odlat egen purjo, men jag tror att man gör som Vinterhimmel skrev, så gör man med dill iallfall. Ja, jag har också såna nätter, fast inatt hade jag tvärtom en natt då jag inte kunde somna förrän vid fyra. Jag skulle gärna vända på dygnet för jag är så mycket mer kreativ på nätterna!

Anna Stilla sa...

Ok, jag ska försöka frysa in några purjo. Blir det dock inte så där slemmigt?

Anonym sa...

Jag skivar i tunna skivor och fryser in, lätt att ta upp lite när man behöver...
kram på dej..kicki

Anonym sa...

Den frysta purjon är utmärkt att använda i soppor, grytor etc mindre bra att använda bara upptinad. Den blir inte slemmig men väl vattnig och sladdrig.

Vinterhimmel

Millis sa...

Jag brukar också frysa purolök, däremot har jag aldrig provat att torka.

Anonym sa...

Jag har mailat dig, men glömde att skriva att det var ifrån mig, så får du ett mail från nån okänd så är det från mig!