torsdag 26 maj 2011

Ett land där man köper mjölk

Tamara, min systerdotter.

Min syster och jag diskuterade skillnader mellan Polen och Sverige.

Den allra största skillnaden är nog det ekologiska tänkandet. Återbruk, kärlek till naturen, eco-driving, rätt hushållning med jordens resurser är fortfarande okända begrepp i Polen. Inte en enda reklamfilm försöker locka Polacker till olika köp genom att använda de välkända i Sverige knepen. För här vill vi ha ekologisk mjölk, elbilar som drivs med grön el, miljövänliga produkter och annat grönt som får det svenska hjärtat att klappa lite snabbare. Någonstans i Polen byggdes det en motorväg. En stor bit av den är den mest miljövänliga (om en motorväg kan i överhuvudtaget kallas för miljövänlig) i hela Europa. Både under och över motorvägen finns det till ex speciella gångar för små och stora djur så att de slipper bli överkörda. Det skulle vi, svenskar och polssons, gilla väldigt mycket men där orsakade bygget ett krig. Människor var upprörda. Det saknades pengar till att bygga "vanliga" vägar men gångar för paddor och igelkottar, det minsann kunde man ordna.   Jag framstod som knäppskalle när jag pratade om sparsamhet och eftertänksamhet. Polska affärer har enormt utbud av varor, gigantiska köpcentra växer fram så det knakar, Polacker kör så fina bilar att Sverige med sina liknar ett U-land. 

- Om en svensk vill ha mjölk så går han ut och mjölkar sin ko - sammanfattade syrran - medan en polack går och köper mjölken.

***

Förresten, en annan skillnad.

Cigarettfimpar. Tro mig, den polska nationen röker så det ryker om den. Men ingenstans, inte på gator, inte på busshållsplatser och inte ens vid entrèer ligger det några fimphögar. Här i Sverige snubblar man på dem men i Polen ser man dem sällan. Hm, hur det polska folket gör sig av med sina fimpar förbli en gåta för mig. Men snyggt är det i alla fall.

Inga kommentarer: