torsdag 29 april 2010

Murkleår












Jag och Magnus har tagit en lite längre skogspromenad idag. Vi har konstaterat att det är ett murkleår i år. Så många murklor har jag aldrig sett. Magnus har slängt sig på den första vi hittade :) Jag har aldrig ätit murklor och är lite rädd för att pröva. De kräver en del innan man kan äta dem annars är dem ju giftiga. Och att bli förgiftad av någon murkla är nog det sista jag vill just nu. Men har ni ätit murklor? Är dem goda?

7 kommentarer:

Pia sa...

Gillar bilden med insekterna :) Vad är det för skalbaggar?

Viktoria sa...

Jag har ätit murklor och de är jättegoda. De var rätt tillagade också...;-)

Smilla sa...

Fantastiskt goda, men nu vågar jag inte äta dem längre.

Heidi sa...

Har aldrig ätit murklor, men letar efter dem varje år. Mitt vårtecken nummer ett!
Första gången jag kikar in och måste bara säga: vilken fin blogg du har! Trevlig text och stiliga naturbilder bland annat!
/Heidi

Toril sa...

Ja jag har för mig att jag ätit det å att det var gott..men jag är nog lite som du ...rädd för förgiftning. Önskar dig en fin valborg!

Anonym sa...

Hej. Jag är en 70-årig skogsgumma som i alla år älskat att plocka och äta murklor MEN... har nu tagit alla fakta om det gift som finns i svampen på allvar.Nu går jag utoch SER,NJUTER av murklorna, plockar några ex. förväller dem 3x10 min och gör en läcker svampsås Årets höjdare men bara en gång.Det finns många andra läckra ogiftiga svampar att plocka.

Dubbelörn sa...

Murklor är vansinnigt gott! En alldeles speciell svampsmak. Att äta en god murkelsås, en el ett par gånger per år, tror jag absolut inte gör någon skada alls. Murklor har alltid ätits, men man ska heller inte bortse fr gifterna som Skogsgumman här ovan skriver. Men som sagt en el ett par murkelsåser per år gör lyckan fullkomlig.

Jag har plockat lite grann o sedan delat dem, lagt dem i rikligt med vatten, rejäl kokning i 12min, skölj med kallt vatten, skölj även ur grytan. Nytt vatten o uppkok i 12min. 3 gånger gör jag detta o sedan gör jag "världens godaste murkelsås". Har även en påse liggande på lut i frysen.:D.