onsdag 30 juli 2008

Templet med 1000 speglar

"Det var en gång en hund som hörde talas om ett tempel där det fanns 1000 speglar. Hunden blev nyfiken och bestämde sig för att uppsöka templet. Så gav han sig iväg. En dag var han framme. Han öppnade sakta dörren till templet och klev in. Men vad fick han se? En massa andra hundar hade kommit dit! Alla tittade misstänksamt på honom. Ja, de såg rent av farliga ut. Alla stod med svansen mellan benen. Hunden skyndade sig ur tempelt och bestämde sig för att aldrig mer gå dit.

Det var en gång en hund som hörde talas om ett tempel där det fanns 1000 speglar. Hunden blev nyfiken och bestämde sig för att uppsöka templet. Så gav han sig iväg. En dag var han framme. Han öppnade sakta dörren till templet och klev in. Men vad fick ha se? En massa andra hundar: alla tittade vänligt och nyfiket på honom. De började till och med vifta på svansen. Hunden gick därifrån, lycklig. Han bestämde sig för att återvända till templet många gånger."

***

Det här är en gammal buddisk myt som jag fick höra vid något tillfälle. Jag berättar den för mig själv då och då. För att påminna mig om det viktiga: vikten av en positiv inställning till saker och ting. Ibland känns allt så mörkt och dystert och då förutsätter jag att allt, ja, hela mitt liv, ska gå åt skogen. Så är det ju inte alls. Idag, precis idag, är en sådan dag, då jag har all anledning till att tycka att allt luktar skit. Men det gör jag inte. Jag har lärt mig att balansera negativa känslor, i alla fall till en viss del. För allt är inte skit, jag har så mycket annat som jag är så glad för. Barnen, min käre Magnus, mina nya soffkuddar, mina vackra ögon, dillen som har tagit över rabatten. När jag tänker på alla stora och små gåvor som jag har fått av livet då får jag vingar. Mitt i eländet upplever jag ett lyckorus.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack snälla Anna för hjälpen med klänningen. Det blev jätte bra o jag är så nöjd... Massor av kramar Emelie

Anonym sa...

En intressant "dubbelhistoria", klart tankeväckande. Helt klart bättre att se glaset som halvfullt istället för halvtomt ;-)

Anonym sa...

Så klokt! Och visst är det lätt att tänka negativa tankar, jag är tyvärr väldigt bra på det. Men nästan varenda kväll när jag lägger mig så tänker jag på hur tacksam jag är över att ha en skön säng att sova i varje natt.

Jag har frågat mina fastrar om "morotspuddingen". Den ena hade gjort den ngn gång, hon sa att det var rivna morötter, kryddor, ägg och någon vätska kanske. Sen åt man lingonsylt till. De tror också att det kan vara polskt.

Maria sa...

Jag brukar också försöka balansera dagar då det negativa tar över...men jag brukar tänka att det förmodligen är mina kvinnliga hormoner som spökar. Och vet då att den dagen är en "sådan" dag och att det strax känns bättre.

Jag tänker ofta på det där med tankens kraft. Att det positiva smittar av sig, även om man bara tänker!