måndag 2 juni 2008

Humle och Titus



För ett par dagar sedan köpte jag en liten humleplanta. Vi har en ganska trist ingång genom altanen och jag har önskat mig något som klättrar, är grönt och seglivat. Humle verkar vara det perfekta valet. Eller? När jag väl kom hem med min lilla humle så fick jag veta att humle utvecklar enorma rötter som kan skaka om hela husgrunden. Tänk om mitt lilla hyreshus faller i bitar och mina grannar ramlar in i min soffa?

Men nu sitter humle i jorden och vi får se vad den hittar på. Den behövde i alla fall någon form av stöd och jag hade två val: antigen cykla till affären och köpa något lämpligt stöd eller tillverka ett själv. Jag valde det andra alternativet och plockade några pinnar som jag knöt ihop till en liten stege. Jag är lite stolt över mig själv att jag har återigen "vägrat" onödig konsumption och sparat pengar. Det är inte stora pengar det handlar om men lite här och lite där blir stora summor i slutändan. Det är inte själva sparandet som är målet. Jag är inte den som samlar pengar på en hög, snarare tvärtom. Jag bara prioriterar på ett annat sätt. Ju mindre pengar jag behöver desto mindre måste jag jobba. Ju mindre jag jobbar desto mer tid har jag över till mitt eget liv.




Det här är Titus som bor hos oss just nu. Hans husse och matte har åkt på semester och vi tar hand om honom. Mitt hjärta blir så där plumsigt mjukt när jag tittar på stackarn. Han saknar sin familj. Vi skulle köra honom till hundhotellet men jag har ringt och avbokat det. En gång lämnade jag mina katter på ett katthotel och när jag hämtade dom så fick jag tarmkramp. Aldrig mer i livet tänkte jag då. Inget illa om djurhotell men jag får djurfängelseassociationer. Så Titus stannar hos oss tills hans familj kommer hem.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Humle utvecklar verkligen helt enorma rötter - det upptäckte vi häromdan när vi skulle gräva ur rabatten för att så småningom kunna förbättra med ny jord. Sega är de oxå.....

Anonym sa...

Vilken fin stege du gjort till humlen! Och vilken söt gäst ni har i familjen, snälla ni är som inte lämnar bort honom!

Ang. mina skor - det är taxklack på dem så de är jättesköna & lätta att gå i! Annars så hade jag vinglat omkring...Jag är verkligen larvigt kär i mina (bröllops)skor!

Birgitta sa...

ja, det är mycket roligare att göra sakerna själv och man känner sig nöjd som du säger och ofta blir det snyggt också!!!, vilken tur va. Humle är bra, det växer och täcker bra, men jag tror du ska slippa grannarna i knät faktiskt.

Tanken att göra mer för egen hand lever jag också efter, prioriterar min egen tid så långt det går, det är en förmån, men man måste "jobba" på det och det går, man måste ju inte ha allt som "alla andra har". Det trevliga är att beteendet också ärvs av ens barn i de flesta fall. Och då har man så jättemysigt tillsammans. Kramar och lycka till med fotoutställningen med dina fina bilder. Birgitta

Birgitta sa...

..och så gosig Titus verkar och va bra att han får bo hos er istället än på hotell. Kramar

Sömsmånen sa...

Hmm, vi har humle.. Bra att veta detta med rötterna. Ibland tycker jag man kan känna sån ödmjukhet inför den enorma växtkraft som finns i små, små gröna utskott som så målmedvetet kryper framåt, växande... Fast ibland drar jag ju bara upp dem, förstås. Inte alltid så medkännande. Bra att Titus får stanna, det mår ni nog bätre av.

Jeanette Nord sa...

Underbara du! Du har så vackra uttryck " att hjärtat blir plumsigt mjukt" Precis så kände jag det när jag såg fotot på Titus. Jag tycker absolut att du ska bli egen företagare - något med foto och text! Du är en naturkraft!

Kram på dig
Jeanette

Maria sa...

Jag vill ha en växt som klättrar...kanske får bli en humle...