onsdag 12 december 2007

Bröd och mammutar

Foto: Anna Stilla

Enligt mina beräkningar (och dessa grundar sig på obestridiga fakta) betalar vi ca 5100 kr/år för bröd som vi köper på Willis. Då och då bakar jag själv men då känns det hembakta brödet som lyx och inte som vardag. Jag kan inte heller påstå att det köpta brödet tillfredställer mina kräsna smaklökar. Summa summarum är det mer som talar till fördel för att baka själv än för att köpa.

Jag vill baka själv allt vårt bröd. Dessvärre kan jag vara en aning lat och bekväm ibland. Men jag ska ta mig i kragen och försöka baka. Att baka är som att träna. Det är svårt att sätta igång men när man väl har gjort det så är man så nöjd med sig själv.

När doften av brödet sprider sig till alla rum då känner jag mig så rik. Jag tror att det är några primitiva drifter som sätter igång då. Jag tror att urmänniskan kände precis samma sak när den lyckades fånga en mammut som jag känner när jag sniffar på mitt egenknådade bröd.

4 kommentarer:

Clara sa...

Det finns inget som luktar så gott som hembakat bröd....ja, dofter överhuvudtaget stimulerar min hjärna....bara goda dofter då förståss:) Nybakat bröd, såpdoftande golv, linoljat trä, nybryggt kaffe....aaaahhh, underbart!!!!
Vi kanske skulle byta recept här på bloggarna....peppa varandra att äta och baka mer hembakt .... det är väldigt avkopplande att baka just matbröd ...man känner sig som en fransk bondhustru när man belåtet står där i sitt kök som doftar gott...samtidigt som man klappar bröden lite på "ryggen"...härligt!
Tack för att du uppmuntrar mig i mitt projekt....jag brinner verkligen för det här!!!
Tänker du på allvar börja att arbeta/skapa med ull? Jag har en inspirationslänk till dig....om du är intresserad kan du väl maila mig!
Kraaammm

Anonym sa...

..."Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen"... Ernst har så rätt! Jag är också lite bekväm, och det är ju dumt för det hembakta blir ju alltid mycket bättre än det köpta. Är man bara lite bekväm kan man ju köpa en påse med brödmix, har du ett Lidl i närheten så har de jättebra brödmixar för 10:-/ påse. De räcker till 2 bröd!

Maria sa...

Så fint och härligt du skriver om hembakt bröd,ja det finns inget som går upp emot det hembakta..mycket godare och så doftar det så gott!Fina brödlimpor du bakat,kan nästan känna doften!Känner igen mig i det du skriver att man är lat och bekväm ibland att baka,men efteråt känns det så bra!Tack för din fina kommentar inne i min lilla vrå!Ha en fin Luciakväll!

Varm Kram,Maria

Mona sa...

Vad är enklare än att baka matbröd? Dessvärre gör jag det inte så ofta själv men sanningen är att det blir både billigare och godare. Jag har ett recept på vanligt bondbröd som i princip inte kostar någonting. Härmed utmanar jag alla att baka allt matbröd själva. Det ska jag göra från och med nyårsafton. Rapport därom följer på min blogg.
Kram / Mona