torsdag 14 juni 2007

En lektion i misslyckandet



I slutet av vintern köpte jag en trave med trädgårdstidningar och en del fröpåsar. Jag ville ha den där prunkande uteplatsen som jag har drömt ihop. Jag gjorde allt som man skulle göra. Men någonstans har jag gjort fel för det har inte blivit som jag tänkt mig.

De ettåringarna som jag hade sått har inte alls kommit upp. Det enda som blommar är rosenskära och lobelia men båda tva var förkultiverade.

I trädgårdslandet kämpar sig purjö och potatis.

Men jag har lyckats med dill. Den kommer att räcka hela vinter lång.

Och tomaterna blommar i hinkar.

Min spontana reaktion var SKAM. Jag ville vara den bästa odlaren. Med gröna fingrar och känslan för skönhet. Det borde räcka med att jag vidrörde jorden och den skulle ge mig ett blomhav. Jag skämdes över mina misslyckanden.

Idag, när jag rensade ogräs, kom en stark känsla över mig.

Ingen ska behöva skämmas över att göra ett försök. Jag har faktiskt försökt att göra vår uteplats till en prunkande oas. Det bör räknas mest av allt. Ett försök, en helhjärtad satsning. Jag har inte det blomhavet jag har önskat mig. Men jag har dill!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jisses Anna!

Det tar tid och misslyckanden som du säger... Det är inte misslyckanden det är erfarenheter...

Nästa år väljer du kanske lite andra växter och lyckas med mer.

Jag väljer mest perenner, vår och sommarblomster som ska fylla upp när perennerna växer till etc. det väljer jag enkla härdiga saker till.

Du kommer att ha en prunkande trädgård den dagen du har försökt tillräckligt. Ge inte tappt!

Anonym sa...

Dill är inte fel! Nästan lika bra som persilja! Haha!

Signes Vind sa...

Underbart inlägg. Jag har inga gröna fingrar men älskar att skörda. Vårt land innehåller just nu bara ogräs och lite rabarber o gräslök. Men jag tänker fuska och köpa uppdrivna plantor på handelsträdgården och lossas att det är jag som varit så duktig ;-))

Dubbelörn sa...

Ähhh det är säkert jorden det är fel på!! Ibland så funkar det o ibland inte... Vi har slutat helt med frön o köper plantor istället, större chans för att lyckas o åtminstone hinner man njuta lite längre innen de vissnar el tynar bort *skrattar*. Men i år verkar det mesta funka riktigt bra hos oss ;)

Kramar

Millis sa...

Dill är både underbart vackert och gott, tycker jag.

Anonym sa...

Men det är tanken som räknas Anna :=) Kram