torsdag 22 november 2007

Julplaner





Idag har jag diskat mina ljus. Det låter lite knäppt men är helt befogat.



Varje år köper jag ett nytt paket ljus för att kunna sätta dom lite här och där till advent. Men jag förbrukar sällan alla ljus och jag har upptäckt att jag har minst 20 sådana, från olika "kullar" så att säga. De skiftar i grovstorlekar och nyanser men ack, vad gör det? Så idag har jag diskat sex av mina överblivna ljus och dom ska jag sätta i en ljusstake som min son har gjort för några år sedan.



Julklappar, de har jag också handlat idag. I alla fall en del av dom. Fast det har inte varit så ångestfyllt som det brukar vara. För i år har vi ett annorlunda julklappsutdelning. Det kallas för dykpaket och går till på följande sätt: alla som ska vara med köper lika många presenter som antalet personer som ska vara med på julafton, inklusive sig själv. Tanken är att man ska köpa små, roliga och inte alls dyra paket. Sedan slår man in paketen och lägger allt detta under granen samt förbereder sig till första dyket. Då kastar sig alla över presenthögen och försöker hugga i en julklapp som man anser är just precis den man vill ha. Alla medel tillåtna. Sedan öppnar man sitt lilla paket och kollar vad man har fått. Efter ett tag är det dags för andra, tredje osv dyket. När man har rensat ytan under granen då är det dags för andra delen av leken. Man börjar köpslå med varandra...



Jag ska försöka dokumentera dykpaket med både bild och ljud för att ni ska få en bättre uppfattning om en månad.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vilken underbar idé med dykpaket. Köper du alla likadana eller olika? Vad tex. köper du?

Dubbelörn sa...

Går inte åt ljus??!! Denna årstid så förbrukar vi ljus i enorma mängder, både stearinljus, block- o värmeljus. Varje kväll *skrattar*...

Tilltalas nog inte av dykjulklappar, sorry. Julklappsutdelningen hos oss har alltid varit o är en lång utdragen process. Ingen stress, ingen hets, inget rafs o krafs *skrattar*, bar en enda lång njutning ;)

Kram

Anonym sa...

Det var jul inne hos Anna med idag...fast ett litet annorlunda inlägg om jul....du är ju för rolig du..diskat ljusen :) Elda dina ljus nu Anna så slipper du diska nästa år ! Jag har vandrat runt i många bloggar nu så här på morgonkvisten och nästan överallt så skrivs det om jul....de flesta har redan pyntat och klart.....nu drabbas jag snart av den stora julstressen känns det som....Clara sätter upp grejorna dagen innan första advent....varje år så kämpar jag för att inte drabbas av den här julhysterin....köphysterin....jag tar långa djupa andetag och övertalar mig själv....lugn och fin nu ...du ska inte bli stressad ...du ska inte låta dem göra dig hysterisk och stressad och köpgalen....tror du jag lyckas Anna? Jag hoppas att jag klarar det denna julen med .....:)
jag älskar din bild på den vackra laven som du hade i ditt förra inlägg....den är för mig vackrare än allt julpynt!
KRAAAAAAMMMMM

Anonym sa...

Dykpaket- vilken härlig idé!

Och diska ljusen låter helt rätt i mina öron! Mina åker ner i julpyntlådan och upp igen- vet inte hur många år de hängt med.

Anna Stilla sa...

Lisa, jag köper olika saker men med en tanke bakom varje. Här kommer några förslag: luvikavantar, väldoftande tvål, grytlappar, busskortfodral, silvertejp osv. Tanken är att det ska finnas lite gott till var och en. Om Magnus ska få ett par vantar och Dottern silvertejp så får dom köpslå och byta med varandra.

Dubbelörnen, i 35 år har jag haft traditionell julklappsutdelning men det har blivit en stressmoment. Barnen önskar sig sådant som en ny dator, Nintendo Wee osv. Så dykpaket är ett sätt att komma ifrån det hektiska och ersättas av en rolig lek istället. Men när det gäller jul så är det viktig att varje familj /stor som liten/ hittar sitt eget sätt.

Clara, jag tror att du klarar att låta bli att bli köpgalen och julstressad. Du verkar så harmonisk hela dig. Jag pyntar inte över, jag hetsar inte. Om jag börjar julpynta redan nästa vecka så har allt tappat sin charm långt innan julafton. Det som ska åka fram till första advent är sonens adventsstake. Och så ska jag hänga en glittrig ren i fönstret. Det är egentligen ett julgranspynt. Det enda juliga som jag har köpt i år. Själv tycker jag att maten är viktigare än själva pyntet och jag provbakar och provlagar allt som jag finner intressant. Vitlöksbröd och vit glögg. Det var så himla gott. Så ta det lugnt Clara och allt ska gå bra.

Soffy tack för att du ger mig stöd i mina egendomliga sysslor :)