onsdag 21 december 2011

Flickan som vävde sidenmattor


Jag önskar mig en lugn vrå, en öronlappsfåtölj och en läslampa med behagligt sken. Några få men egna kvadratmeter på jorden. Eftersom jag inte har en given läsvrå då läser jag lite överallt, på toan, på bussen och i HMs matsal medan jag dricker te. Jag skulle förstås kunna läsa hemma i soffan men alla som har barn och en man vet att man sällan får läsa ostörd. Jag skulle så klart kunna lägga mig i sovrummet och läsa där men det slutar alltid med att jag faller i koma så fort jag lägger mig på sängen. På toan håller jag mig åtminstone vaken. Än så länge.

Nyligen har jag läst klart Flickan som vävde sidenmattor av Anita Amirrezvani. En vacker historia som har fått mitt sagoälskande hjärta att hoppa av förtjusning varje gång jag som har öppnat boken. Jag har en viss svaghet för historier som utspelar sig i Iran. Berättelsen om den persiska mattväverskan har matat min själ med tusen vackra bilder och en önska att någon gång se Iran med mina egna ögon. 

När jag började läsa den inbunda upplagan gick det lite segt. Men när jag köpte pocketupplagan då hände det saker. Jag kunde ha den i fickan och läsa lite var som helst. Oj, vad jag var nyfiken på om Fereidon skulle till slut ta mattväverskan till sin fullvärdiga hustru eller på vilka grymheter den snåla Gordieh skulle hitta på härnäst. Varje gång jag läste några rader ur boken förflyttade jag mig till Esfahan, till 1620-talet och var helt uppslukad. Ack, jag älskar dessa färder mellan verkligheten och den magiska världen som existerar mellan bokpärmar...

2 kommentarer:

Raija sa...

Den här boken låter väldigt spännande och jag ska försöka få tag i den. Tack för tipset för det är inte så lätt att hitta intressanta böcker.

Jag köper också helst pocket, för de är lättare att hålla i när jag ligger i sängen och läser.

Libe sa...

Jag är också en sån som blir uppslukad av böcker , förflyttas i tiden - och älskar det.