torsdag 1 december 2011

De här...


De här ser inte mycket ut för världen. Små degklumpar med fyllning. Men de fulländar min jul, år efter år. De här rymmer alla mina julminnen, kärlek till min mor och saknad efter Polen. Utan de här är jag inte hel, liksom. Pierogi, en urgammal slavisk rätt. Först när de är klara och ligger i frysen kan jag ta julen med ro. Och nu kan jag det...

4 kommentarer:

Libe sa...

OJ vad skönt att ha det gjort , det är lite pillrigt. Jag har mina kvar :S Tack och lov får jag god hjälp av sonen , som älskar dem :)

Anna D sa...

Hej,

Jag har just gjort surkål och läste om Pierogi här, så jag tänkte prova att göra några. Fryser du dem före eller efter du har kokat dem?

/Anna

Anna Stilla sa...

Anna: Jag brukar frysa dem efter att jag har kokat dem. För att de inte ska klibba ihop sig så lägger jag dem i kallt vatten efter kokningen. Jag fryser dem med plastfolje mellan varje lager.

När det är dags att ta fram dem så får de föst tina upp och sedan steker jag dem i stekpannan. Eller värmer i mickron.

Man kan också koka dem lätt, dvs tills dem börjar komma upp till ytan, skölja i kallt vatten och frysa. När man tar fram dem då lägger man dem i kokande vatten en stund.

Lycka till!

Förresten, ett litet tips: häll i lite matolja när du knådar degen. Då blir degen elastisk och lättare att arbeta med.

Libe: mina barn äter gärna pierogi men de är inte så pigga på att hjälpa till :)

Anna D sa...

Tack för hjälpen! Jag provade igår, och det blev något som ser ut ungefär som på din bild.

Degen gjorde jag på 2,5 dl mjöl, ett litet ägg, 1/2 dl vatten och lite olja, och den gick att kavla ut och att klämma ihop om fyllningen. Fast, jag vet inte om den är "rätt" egentligen...

Jag tänker att de skulle funka bra med lite asiatiskt smakande fyllning också, ungefär som dumplings.