måndag 29 augusti 2011

Den treögda svamptanten


Jag är väl tantig antar jag. När icke-tanter får ett par timmar över så går de och shoppar. Eller fixar sina naglar. Eller bokar en resa till Barcelona. Eller gör något annat världsligt. Jag går ut i skogen och plockar svamp. Det är mitt sätt att koppla av. Jag har svårt att tänka mig icke-tanter i gröna gummistövlar och leriga vildmarksbyxor flämta av upphetsning när de hittar en stolt fjällskivling. Jag flämtar. Dessutom blir jag helt stum av förvåning när jag får veta att vårtiga röksvampar är faktiskt matsvampar, så länge de är helt vita inuti. Det här måste jag testa... 


När jag plockar svamp då måste jag koppla på mitt tredje öga. Ni vet, det i pannan. Mina vardagsögon är nämligen upptagna med att leta efter svamp. Det tredje ögats uppgift är att hålla utkik efter hemska faror. Som den här:


Utan det tredje ögat skulle jag krocka med dessa bestar stup i kvarten.
Brrr, jag får gåshud bara jag tänker på det.

5 kommentarer:

Raija sa...

Ögon i nacken önskar jag mig, när jag är ute i svampskogarna häromkring. För vi har vildsvin och det känns inte så kul att stöta på dom, vilket jag i för sig inte gjort men hört dem böka i buskage.

Trollmor sa...

För att vara något fullt av vårtor så var den där röksvampen, eller rättare sagt ditt foto, mycket fint :)
Tur att du har ett tredje öga till hjälp.
När jag plockade blåbär fann jag en sådan otäcking mitt emellan ögonen, alldeles för tätt intill mitt ansikte. Hu.
Kram från en annan skogstant

Maria sa...

Tror att de där bestarna tycker att du är en än värre best - du är ju liksom tusen gånger större än han/hon.....Fast man vll ju inte ha dem i ansiktet precis!

Erik "Semlan" sa...

Fina fynd! Karl Johan utöver trattisarna och så en stolt fjällskivling. Den där vita är riktigt god. :-)
Där har du några som jag själv törs plocka i skogen.
Spindlar följde med de gula senast. Fick snällt lyfta ut två på balkongen. Jag dödade dem inte, men det kom regn i alla fall. ;-)

Erik "Semlan" sa...

Ja den stolta fjällskivlingen i korgen!
Inte röksvampen, om du trodde jag menade den... ;-)