måndag 27 juni 2011

När en äventyrare ger sig iväg


Det börjar alltid med en tanke som han kastar i luften. Lite löst, som om den inte betydde speciellt mycket. Men jag har lärt mig att sådana tankar är som frön. De bär på en otrolig livskraft.

- Det vore roligt att någon gång gå upp på Kebnekaise - sa han förra året.

Sedan började han läsa allt mellan himmel och jord som hade med Kebnekaise att göra. Men han sa inte mycket. Inte än. Bara läste. Tänkte. Drömde. Med tiden blev det så mycket tankar att han började spricka i sömmarna. Han började prata. Vartannat ord blev Kebnekaise. Vårt sovrum fylldes av hans gamla Fjällräven- prylar. Han sydde om tältet. Och sovsäcken. Fixade en bättre bärrem till ryggsäcken. Tränade sig i att gå med 23 kg på ryggen men konstaterade att det blev för mycket. 3 kg måste bort. Han torkade de redan torkade russinen för att minska på vikten. Och pratade. Om Kebnekaise. Jag började få allergiska reaktioner varje gång han sa något. Gnisslade med tänderna. Tittade bort. Varje kväll frågade jag när han tänkte ge sig iväg. Men jag visste att han inte kunde svara för att han väntade på att de otäcka fjällstormarna skulle tystna en aning.

Igår kväll bestämde han sig för att åka. Väldigt snart. Äntligen, tänkte jag. Och idag, när jag kom från jobbet, då var han borta. Nu är han någonstans på väg mot Abisko. Därifrån ska han fortsätta mot Kebnekaise. Ensam. Utan någon mobil. Med supertorkade russin i fickorna.

Och jag saknar honom redan. 

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken karl!

Målinriktad och äventyrslysten :)

Passa på att utnyttja din gräsänketid till något bra, Anna :)

Kram från Christin

Anna Stilla sa...

Segla hit vännen! Alla vägar leder till Eskilstuna sägs det :)

Johanna sa...

Varför tog han ingen mobil?! Jag blir galen på honom!

Anna Stilla sa...

Du vet hur pappa är. Det är inte ens lönt att tjata på honom längre. Men han är stark och någonlunda klok så han klarar sig bra!

Pia sa...

Du är en stark kvinna som kan leva med en man som bara försvinner på sina äventyr så där <3 Kram

Anna Stilla sa...

Pia, man vänjer sig. Om Magnus inte åkte på sina vandringar/cyklingar/paddlingar då skulle han bli väldigt olycklig. Jag vill ju inte se honom i det tillståndet. Samtidigt tycker jag att det är skönt att få vara för mig själv några dagar.

Anonym sa...

Anna, synd att vi inte är gräsänkor samtidigt! Hade varit kul att ses. Men kanske senare i sommar?

Du skriver så bra förresten. Och hoppas han får det fint med sina russin. Men utan mobilen, aj,
aj ...

Kram!

Anna i S-näs

Anonym sa...

Jag hade gärna seglat till dig, Anna :)
Men någon gång i livet ska vi träffas...det måste vi....eller hur??!!

Christin

Anonym sa...

Christin, är det du som fotograferar? I så fall kan jag berätta att jag är före detta Lady S, vars blogg du följde förut.

/Anna i S-näs

Anonym sa...

Hellooooo, Lady S :)
Jodå, Christin heter jag....Clara i Linneskåpet. Vad trevligt...bloggar du fortfarande??!!

noomi sa...

GUD vilket härligt blogginlägg Anna! Du skriver alltid bra,men det här var något exceptionellt. Just det här inlägget borde växa och bli en bok - början har du ju redan! Jag vill veta mer om den här mannen (nej, inte om Magnus utan om mannen i boken!).

Kramar från Noomi
Och passa på att njuta nu när du är själv ett tag.

Anonym sa...

Christin (Clara i Linneskåpet): Detsamma! Vad trevligt!

Jag har två bloggar:

1. www.falkblick.se (mitt eget företag, men där finns ingen kommentatorsfunktion; den bloggen är mer som en vanlig webbplats)

2. http://miss80tal.blogspot.com
(en nostalgiblogg om 80-talet)

/Anna i S-näs