söndag 19 juni 2011

Ansvar


- Vi får inte släppa ut Lucy! - ropade Sara till Dawid som hade nyss vaknat
- Varför då?
- För hon vill äta upp mammas fågel.

Pilfinken hade blivit min. Jag kände ett stort ansvar. Jag sprang till affären för att köpa druvsocker. I apoteket frågade jag efter pipetten men den hade dem inte. Inte heller bland bebisprylar på ICA. Då kom jag på att jag hade en pipett hemma sen jag drack några äckliga droppar själv. Jag tvättade den noga och gjorde i ordning en sockerlösning åt pippin. Lilla pilfinken drack lite. Jag hoppades. 


Men den orkade inte. Lilla pilfinken somnade in väldigt fridfullt. Den bara slöt ögonen och så var den borta. Nu ligger den begravd under min finaste ormbunke. Så småningom kommer fågelungen att bli näring åt växter, insekter och larver som kanske andra pilfinkar kommer att äta. Någon dag.


Livet går vidare. Den lilla stackarn klarade sig inte. Och jag klarade inte av att rädda den heller. Det grämer mig. Hela historien påminner mig om en sak. Är man stor och stark då måste man vara... ni vet, snäll. Med styrkan, den välutvecklade hjärnan och hela homo sapiens - grejen följer ett ansvar. Vi har ett ansvar för det livet som lever på jorden hand i hand med oss själva. Vi är inte de enda som har rätt till att vara här. Vi måste hjälpa där det behövs men framför allt får vi inte förstöra för några andra. Inte för spindlar, inte för isbjörnar
och inte för de människor som kommer efter oss. 

4 kommentarer:

Johanna sa...

Och allt man vill säga låter så klyschigt, fina lilla fågel! :(

Viktoria sa...

Jag såg inte din kommentar på FB förrän nu, jag är ledsen för det. Du gjorde vad du kunde iallafall.

Raija sa...

Naturen har sin gång, även om den känns väldigt tuff mellan varven. Förstår att du gjorde allt du kunde för att rädda den lilla stackaren.

Väldigt fina bilder lyckades du i alla fall få på den söta lilla, så han kommer alltid finnas kvar i ditt hjärta ändå och blir inte bortglömd.

Anonym sa...

Vad tråkigt att fågeln dog! Men det var en svår uppgift att hålla den vid liv.