tisdag 31 augusti 2010

Fiskaren och affärsmannen


Igår fick jag ett skriftligt besked att Arbetsförmedlingen nekar mig starta eget - bidrag. Med beskedet följde bedömningen som konsulten hade gjort. Som sagt, nekandet beror på de nackdelarna konsulten påpekade. Större eget kapital är en summa på 150 000 kr. Hade jag haft den här summan då skulle jag rent av strunta i Arbetsförmedlingen och hela den utdragna processen för att få bidraget.

Men tillfredställande lönsamhet tycker jag är ett diffust begrepp. För jag kunde visa upp att mitt företag skulle gå i vinst redan första året. Efter att jag har betalat skatt och sociala avgifter! Men visst, för en del skulle den vinsten kunna betraktas som icke tillfredställande. I synnerhet om man vill ha hög levnadsstandard. Jag är van vid att klara mig på väldigt lite. Jag tror att jag spenderar mindre pengar på ett år än många gör på en månad.

Känner ni till historien om fiskaren och affärsmannen?

En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen, satt på stranden och njöt av solen. En rik affärsman, som just då skyndade sig till sitt nästa stora affärsmöte, blev lite förundrad och frågade fiskaren:

- Men du, varför sitter du här och latar dig?
- Därför att jag har fångat tillräckligt mycket med fisk idag. Nu sitter jag och tar det lugnt.
- Men varför fångar du inte ännu mera fisk, nu när du har tid över?
- Vad skulle jag göra med den fisken? - undrade fiskaren
- Sälja den så klart. För pengarna skulle du kunna köpa en motor till din båt och fånga ännu mera fisk som du kan sälja. Sedan kan du köpa ännu en båt, fånga ännu mera fisk och tjäna ännu mera pengar.
- Och vad ska jag göra sedan, när jag har tjänat så ruskigt mycket pengar?***
- Då kan du ta det lugnt och vila dig.
- Men det är precis det jag gjorde innan du kom och störde mig.

*** Personligen tycker jag att när fiskaren hade tjänat så ruskigt mycket pengar då skulle han spendera dem på olika läkarbesök. Magsår, stressrelaterad värk i nacken och axlarna, hjärtproblem med mera.  

3 kommentarer:

Estella sa...

Det är verkligen synd att du inte fick beviljat! Men ibland kan ju den där utdragna processen som du nämner trots allt vara ett steg mot att starta själva verksamheten, då jag antar att du blivit tvungen att skaffa fram både det ena och det andra... Jag menar att det kanske har fört med sig något gott ändå, eller? Hoppas att du snart kan hitta ett passande extrajobb som gör att du kan driva ditt företag vid sidan om! Kram

Pia sa...

Sverige i ett "nötskal". För precis som du säger: hade du haft de pengarna som de kräver så hade du inte ens sökt bidrag.
Berättelsen om fiskaren var väldigt talande och tänk värd :)//Kram

Romantik och Verklighet sa...

Tråkigt besked.

Meningen med detta kommer att visa sig för dig. Fram tills dess är det bara att kämpa på, med allt man har och vill och kan och önskar.

Varma kramar /Ettan