tisdag 13 april 2010

Åt du potatis igår?



Jag brukade ha svårt att ta tillvara kokt, överbliven potatis. Grytor och annat kan man värma upp dagen efter eller frysa men icke potatis. Jag tycker helt enkelt inte om smaken av uppvärmda potatisar. Men så har jag hittat ett recept på potatispiroger och vips, mitt problem är löst. De är jättegoda både nygräddade och kalla. De är enkla och snabba att göra och passar perfekt som utflyktsmat.

Potatispiroger, ca 8-9 st

300 g kokt skalad potatis
2,5 dl vetemjöl
1 msk olja
0,5 tsk salt
2 msk vatten

Fyllning

ca 5 dl gul lök, hackad
ca 1 msk Vegeta eller Aroma.
Du kan strunta i den kryddningen och bara använda salt och peppar.
lite olja eller smör till stekning

Fräs löken i oljan. Jag brukar hälla på lite vatten när löken har fått lite glans och låter det puttra ett litet tag till. Det gör att löken får mjukare konsistens och mildare smak. Samtidigt med vatten tillsätter jag Vegeta. Vegeta är en fantastisk och användbar krydda. Den finns ofta på hyllan med utländska varor. Men som sagt, den kan man utesluta.

Pressa potatisen i en purépress och arbeta ihop med mjöl, olja, salt och vatten. Dela degen i 8 bitar och forma bitarna till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta dem till fina rundlar. Lägg lite av fyllningen på varje rundel. Vik ihop och tryck till degkanterna. Grädda i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter. Klart.

Eftersom jag älskar lök (trots att min känsliga mage avskyr den) då fyller jag ju pirogerna med den. Men man kan säkert fylla dem med andra saker. Som skinka. Fetaost och örter. Spenat. Kantareller, eller vad man nu tycker om.

4 kommentarer:

Pia sa...

Måste jag absolut prova :) Kram

Anonym sa...

Köttfärs med riven morot! Och kanske en smakrik ost i mitten. Det är mums!

cruella sa...

Fina piroger och väldigt praktiskt med ett recept som inte kräver jäst!

Jag gillar inte heller att värma upp potatis, men att skiva den kall på macka med kaviar och purjolök är gott, och så kan man ju knapersteka den:-)

✿Ewa sa...

Mums så gott! Det här måste jag prova.

Kram föresten ;)