fredag 6 november 2009

Husmanskosten



Mitt hjärta klappar för husmanskosten. Nu är det så att jag inte alls är någon husmor. Den ena dagen får familjen hemlagat dillkött och den andra dagen får dem... Ja, något tragiskt som får snabbmaten att framstå som rena hälsokosten. Men trots alla mina brister klappar hjärtat ändå för husmanskosten. Den är så enkel att tillaga och den kräver inga märkliga ingredienser som sedan står och möglar i kylen. Allt man behöver har man antagligen hemma. Mjölk, mjöl, ägg, potatis... Det är så basic!

Att laga mat är ett måste för mig. Tanken på vad familjen skulle äta om jag inte lagade maten tvingar mig till att sätta på mig förkläde och rulla köttbullar. Det är lite av dubbelmoral här för jag bryr mig om vad barnen stoppar i sig (varje äckligt besök hos McDonald's framkallar skuldkänslor hos mig) men jag struntar totalt i vad jag själv stoppar i mig. Eller ska jag säga struntat? För jag har börjat tänka om när det gäller mat, eller hälsa i överhuvudtaget. Jag har till ex börjat äta frukost. Fil och flingor fungerar inte för mig, jag får kräkreflexer av det. Men jag äter mackor, frukt och dricker en liten kopp te till frukost. Bättre det än ingenting alls. Och så har jag börjat observera mina hungertoppar och bjudit mig själv på bananer eller smörgåsar när de inträffar. Istället för en påse godis. Och så har jag bytt ut mitt oändliga tedrickande mot vattendrickandet. Te är i för sig inte så illa men jag sockrar det så pass mycket att bara det är en stor hälsofara. Fast på kvällen dricker jag en stor kopp te med socker i. Som avslutning på ännu en dag som har gått.

3 kommentarer:

Jeanette Nord sa...

Underbara Anna Stilla, jag kan se dig med din tekopp varje kväll.
Fredagskram
Jeanette

Toril sa...

Ja det där med socker och mat över huvud taget..jag har precis avslutat en detox på tio dagar utan just socker å lite annat. Det var faktiskt skönt att slippa vara beroende av det. Blev nästan äcklad igår då vi var inne i videobutiken där det var en hel vägg med lösgodis. Hela butiken stank unket socker. Men jag förstår att det kan vara svårt att sluta med det. Allt gott:)

Nitida sa...

Husmanskost är ofta det godaste och enkla ingredienser som du skriver. Det är inte kul att handla hem en massa saker som sen blir stående i kylen för att man inte behöver det innan datum gått ut. Och till viss husmanskost behöver man ju lite tid också, för ibland är det lite långkok.

Ingefärste med honung i är väldigt gott kalla höstkvällar och det är min favorit. Köper den i en asiatisk affär. Honung är nyttigare än socker, även om det är sött.