tisdag 16 juni 2009

Sommar i hagen som blev konstfunderingar







Äntligen en solig dag!

Jag passar på...

Tvättar våra trasmattor och det är en del.

Jag går ut med Nosan och dyker ner i gräset.

Och jag sitter ute på altanen och tankar solenergi. Den lär behövas en annan dag.

När jag ligger nere med näsan i gräset, tillsammans med min kamera, då kopplar jag av. Jag försvinner i en helt annan värld. Tid och rum slutar att existera helt enkelt. Jag och min lillasyster brukar ha livliga diskussioner om vad som är en bra bild. Hon är grymt duktig på makrofoto. Ju närmare en spindel hon kan komma desto bättre. Hennes bilder har en enorm skärpa och är på alla sätt perfekta. Det är inte mina bilder. Jag vrider medvetet på skärpa-mojängen just för att få en viss oskärpa. Jag är inte intresserad av bilder som fungerar som beskrivning av en art. Däremot försöker jag fånga en känsla. En känsla som jag upplever just i själva fotograferingsstunden. För min syster är en skarp och välkomponerad bild en bra bild. För mig en bra bild är en sådan bild som innehåller just en känsla. Den känslan ska även betraktaren kunna ana.

Foto är en konstform och som all konst är det omöjligt att lägga den i ett fack och säga att det där, det där är bra konst. Men det där, det där gott folk är bara skräp. Jag har sett bilder som vinner stora tävlingar och jag lyfter på ögonbrynen. För hur i hela världen kan sådana bilder i överhuvudtaget vinna? Och jag har sett bilder som har fått mig att uppleva ett hav av olika känslor och dessa bilder syns knappt i bildflödet... Det sägs att allt ligger i betraktarens öga och det stämmer. Vi tolkar konst på våra alldeles egna sätt. Men för att i överhuvudtaget kunna tolka konst måste konsten väcka tankar, känslor, funderingar. Det är därför jag tycker mer om bilder som är laddade med känslor än om bilder som är perfekta.

7 kommentarer:

Anna sa...

Underbara bilder! Jag älskar macrobilder, hade säkert tyckt mycket om din syrras spindelbilder, men det gör ju inte att jag tycker mindre om dina! Vet inte vilken känsla du vill förmedla, men jag får följande känslor:
Bild 1 - romantisk promenad i kvällningen
Bild 2 - segelbåten har precis lagt till och du har lagt dig i gräset för att känna fast mark
Bild 3 - Sommar!

Trollmor sa...

Jag brukar ofta försvinna in i dina bilder och förtrollas.
Du lyckas verkligen förmedla känsla och precis som du uppskattar jag det mer än knivskarpa och tekniska rakt-upp-och-ned-bilder.
Kramar Trollmor

Laila sa...

Visst har jag också en hel del åsikter om vad som är fint och inte fint... i mina ögon. För inte kan då jag heller hålla med om att vissa vinnande tävlingsbilder är bra.

Gillar i alla fall dina foton!

Det är balsam för själen när fotoinspirationen rinner på och allt vill ställa upp som modell framför en. ;-)

Estella sa...

Jag älskar dina bilder! Den första bilden känns som en förtrollad djungel som man vill gå in i... dina bilder sätter igång min fantasi! :-)

Ancan sa...

Håller med övriga - dina bilder är underbara!

Jeanette Nord sa...

Underbara du! Så sant! Allt finns i betraktarens öga. Jag älskar dina bilder och tycker du är en fantastiskt fotograf och det beror just på känslan - den härliga känslan jag alltid får när jag betraktar dina bilder. Sedan gillar jag makro också....men man kan ju komma nära på så många sätt....

Kramar i mängd
Jeanette

Och hör av dig när du passerar Malmö nästa gång så tar vi Blogg picknick och bjuder in Fru Hellylle också....

Anna Stilla sa...

Ni är de bästa bloggkompisar man kan tänka sig!