lördag 2 maj 2009

Maskrossirap







Hatade älskade maskrosor...

För två år sedan gjorde jag maskrosvin som smakade jättegott och tog slut fortare än vi hann slicka oss om munnen. I år har jag testat något annat. Maskrossirap. Tänk att en sådan växt som maskros kan bjuda på så mycket gott! Helt otroligt.

Om ni vill testa att göra sirapen så varsågoda, här kommer receptet:

Plocka ca 5 dl maskrosblommor, utan stjälkar. Lägg blommorna i skuggan en liten stund. Det är för att små krypen som sitter inuti blomman ska få en chans att flytta på sig. Rensa blommorna. Släng allt det gröna som är beskt och spara bara det gula. Lägg det gula i en kastrul. Skär en apelsin i bitar och lägg också i samma kastrul. Häll på kallt vatten så att det knappt täcker blommorna och apelsinen. Värm sakta upp och låt det sjuda i ca 10 minuter. Sila bort vätskan och mät den. För varje deciliter vätska tillsätter du 2,5 dl socker. Helst råsocker men vanligt vitt går också bra. Koka upp och låt det koka sakta tills du får en sirapkonsistens. Bäst är det att kolla sirapen då och då. Klicka lite av den på en tallrik, låt den svalna och se hur tjock den har blivit. När den är klar så får den svalna en stund och sedan är det dags att hälla den i någon flaska eller burk.

Jättegott till glass, pannkakor, våfflor, på gröten eller i teet (istället för honung eller socker). Sirapen har faktiskt en svag honungssmak. Magnus, som hade bin förut, säger att sirapen smakar som honung gjort av bina som har samlat nektar från maskrosor. Hur som helst, sirapen är väldigt god.

13 kommentarer:

Persilja sa...

Oj, vad coolt! Det måste jag prova! Fast ännu har vi inga maskrosor här! Hoppas jag kommer ihåg det, då de kommer...
Ang mina felprojekt blir jag mest less och sen tar jag nya tag. Väldigt förvånande för att vara mig, eftersom jag i andra situationer har väldigt hett temperamnent och skriker och svär. Men såna här grejor tror jag att jag fixar för att jag vet att jag får en chans till...eller nåt. Jag gillar ju att greja och dona.
Men jag blir också sänkt och måste jobba upp självförtroendet igen. SÄRSKILT när jag syr!!!

Monika sa...

Hej
vilken bra ide!
mina barn äskar pannkakor
ska prova
Ha det gott
Monika

Ancan sa...

Vilken underbar färg!!!

Jeanette Nord sa...

Underbara, underbara du! Du har precis löst mitt maskros problem - både vin och sirap får det bli! Har verkligen försummat din blogg ( alla andras också...) Tillbringar all ledig tid i trädgården och i naturen och ingen alls framför datorn. Bra och nyttigt förstås men samtidigt får jag lite dåligt samvete. Vill ju inte vara en sån där trist bloggare som aldrig hör av sig....

Kramar i mängd!
Jeanette

PS Har börjat fundera så smått över din lilla vinst....hm, vad ska jag hitta på....

anna sa...

Vilket bra tips, tack ska du ha, det ska jag prova vid tillfälle!

Erik sa...

Vilken tur jag tittade in just nu! Ska snart ut på landet och där brukar maskrosorna må gott. Detta ska testas! När är det då lagom kokt? Sirap är ju inte så värst trögflytande. Vad sker om jag kokar för länge..!? Äsch, det blir säkert bra :-) Låter klart intressant. Jag får återkomma när jag smakat första koket ;-)

Anonym sa...

Spännande! Det ska jag prova någon gång.

Västmanländskan sa...

Så många fina bilder du har på din blogg! De här maskrosbilderna var verkligen härliga.

Sanna sa...

Åhh vilken härlig ide det måste jag bara prova, bara maskrosorna behagar visa sig här.. =) Är det bara dom gula kronbladen man skall använda?
Mysig blogg du verkar ha, hit kommer jag återvända =)
Kraaaaam Sanna

Anonym sa...

Hej :) jag undrar om maskrossirapen alltid ska vara sådör gul som du har på bilden? kan det ha blitt bränt om den e mörk? Mvh Elinor

Linda Färnevik sa...

Ja maskrossirap är en klassiker här också. Den tar dock alltid slut väldigt fort... =)

Trevlig blogg du har, och jättefina bilder!

Anton sa...

Jag är visserligen några år sen men men.. Har precis ställt kastrullen på plattan och väntar på att det ska börja sjuda. Blir (förhoppningsvis) perfekt till teet sen :)
Tack för receptet!

Anonym sa...

Prövade för första gången iår, böev inte så bra, alldeles för sött o klibbigt.
Så ovanstående recept kom som på
beställning..ut o plocka igen då...

Lena