fredag 23 januari 2009

Trollbunden



Berättelser...

De finns överallt. Alla vi bär på historier som bör berättas. En inblick i bloggvärlden visar att våra liv är en oupphörlig källa till berättelser.

Jag har haft privilegium att lyssna till otroligt duktiga berättare. De berättade sagor och jag lyssnade. Någonstans under mina ögonlock, med hjälp av fantasin, målade jag en magisk värld. Att bli förtrollad av en berättare är en upplevelse utan dess like. Någonstans inuti oss finns det en dörr som till vardags är låst. Den vaktas av vårt sunda förnuft och logiskt tänkade. Vi är vuxna, vi vet att drakar, modiga prinsar, elaka häxor, troll och älvor inte finns. Den världen har vi lämnat bakom oss för länge sedan. Men ibland, kanske av ouppmärksamhet, kanske av längtan, kanske av förtrollning, öppnar vi den strängt vaktade dörren och kliver in i berättelsens värld.

Jag har även haft privilegium att förtrolla. Jag har berättat sagor för barn och sett hur mina små lyssnare blev en del av historien. Vid ett tillfälle fick jag möjlighet att berätta för en vuxen publik. Jag var nervös. Jag tänkte att barnen har så öppna sinnen, det räckte med att jag sa det risslar och rasslar, det tisslar och tasslar och barnen var trollbundna. Men vuxna? Kan det hända vuxna? Efter min sagostund kom en del fram till mig och frågade mig om jag var en professionell sagoberättare. Nej, det är jag inte, inte alls. Jag är bara en sagoälskare. En äldre dam sa att det var en väldigt fin indisk saga jag berättade. Men sagan var inte indisk (jag vet för jag skrev den). Den utspelade sig delvis i Indien men den var inte indisk. Men damen sa att hon hörde indisk musik. Kan man få bättre betyg för sin historia?

Som person är jag väldigt blyg och folkskygg. Men när jag väl får ordet då vill jag inte släppa det :)






Bilder kommer från internet men tyvärr, jag minns inte vems dem är. Om ni känner igen någon bild och kan namnet på skaparen så säg gärna till.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Verkligen ett högsta betyg du fick på Din saga!

Det är spännande med sagor, som berättas...jag är ju Mormor till en liten tjej på snart tre år, så jag har börjat komma in i den där berättarvärlden igen...
Jag tycker om att tissel&tasselberätta för henne genom att använda min röst på olika sätt, du vet med dockor och så :-)

Vackra bilder!
Den första förde mina tankar till...Josephine...Wall, eller vad hon nu heter...och indianbilden är underbar!

Kram
från Eva

Anonym sa...

Åh jag älskar bra berättade sagor!
Är så glad att jag har barnasinnet i behåll å kan fortfarande efter 35år minnas den pirrande förväntan när Tant Gullan på Bibblo satte glasögonen tillrätta och började läsa >>Det va en gång...<<
=o)
ps: en lite annan berättelse börjar >>I begynnelsen...<<
Bjuder härmed in Dig till ett Vernissage med samma namn och vackra inspirerande bilder,
VÄLKOMMEN!

Anonym sa...

Åh, vad vacker skrivet! Det är nästan så att man vill höra din röst läsa inlägget.. som en saga:-)

Anonym sa...

Där är jag inte mycket att ha... har haft högläsning för mina barn och försökt hitta olika röster till karaktärerna, men där går gränsen för vad jag klarar! Kram

Anonym sa...

Ja du! Berättelser och då fantasy är så härliga. Vättar, troll, drakar och älvor....
Man måste ha lite barna sinne kvar man kan ej ta livet på förstort allvar hela tiden...

Ha de gott!

//Cissi

Jeanette Nord sa...

Anna, Anna, Anna underbara du! Jag älskade ditt inlägg. Sagor är viktiga både för vuxna och barn. Du skriver så fantastiskt fint i dina inlägg. You have a way with words!

Kram på dig
Jeanette

Maria sa...

SÅ härligt att ha förmågan att trollbinda så och ett extra plus för att det var din egen saga!!