fredag 2 januari 2009

Foto och grafiskt

Jag vill göra året 2009 till ett riktigt fotografiskt år. Jag vill bli duktigare på att använda Photoshop, lära mig grunder i Adobe Illustrator samt försöka lära mig HTML. Tyvärr är HTML som svart magi för mig. Vid några tillfällen gav jag mig i kast med koderna men lyckades aldrig behärska dem. Det stör mig. Inte minst när jag bloggar för utan kunskapen om HTML måste jag nöja mig med till ex standard-mallarna.

Grunderna i Photoshop kan jag och att pilla på dem är ett roligt arbete tycker jag. Men jag vet ju att det finns så mycket mer man kan lära sig. Jag hoppas bara på att min tid räcker till allt jag vill.

Idag har jag lärt mig något alldeles nytt för mig. Att skapa en kontaktkarta i PS. Det är så enkelt att jag nästan skäms för att jag inte lärde mig det tidigare. För några månader sedan övergav jag nämligen fotografering i JPEG och gick över till RAW-formatet. Nu måste jag förklara en sak för Er som inte fotar i RAW. När man flyttar över JPEG-bilderna från kameran till datorn så ser man dirket vad det är för bilder. Men inte RAW-bilderna. De är som en omframkallad film och ligger gömda bakom formatikonen. Det ser ut så här i min bildmapp (skärmdump):



Jag kan inte förhandsgranska mina bilder utan att först öppna dem i PS. Ännu krångligare är det när jag letar efter en specifik bild. Men mina problem har tagit slut när jag med hjälp av Scott Kelby lärde mig att skapa en kontaktkarta i Photoshop. Så här ser den ut:


Då vet jag exakt vilken bild som gömmer sig under respektive filnamn. Kontaktkartan är en enda stor bild som visar alla "oframkallade" bilder i mappen. Sådana små saker, små segrar över min egen okunskap, gör mig så himla glad och stolt!

Tidigare nämda Scott Kelby (som råkar vara min guru fast det vet han inte om) föreslår att använda kontaktkartan som CD-fodralets framsida. Alltså, den cd:n som man har bränt sina bilder på. På det här sättet vet man exakt vilka bilder som finns på cd:n utan att ens behöva starta datorn. Fiffigt eller hur?

Men 2009 ska vara mycket mer än olika program. Framför allt vill jag utvecklas som fotograf. Det är min största nyårsutmaning. Håll tummarna för mig!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Härlig målsättning! Vi är två om den! Jag måste oxå bli bättre på att göra bilder. Men framför allt måste jag ha en bättre kamera först :-). Ang. minigrisar-frågorna så tyckte jag det var ett bra ämne för att göra ett helt inlägg om det. Så det ska jag göra nu! PS. HTML räcker inte för att göra bloggar.. det är php som gäller för det, en sån kurs börjar jag snart :-). Kram

Anonym sa...

Gillar din driv! Att vilja lära sig mer, inte bara leka runt utan att fatta vad som sker. Ska själv försöka börja läsa manualer mer! Men jag har funnit att det är som att klättra uppför ett brant, högt berg. Det får gå i små etapper, ibland kommer man en bit, sedan får man stanna ett tag och leta nya vägar. Om inte annat för att testa sina nyvunna kunskaper. Jag är jpeg:are, men vill gärna in i RAW-världen! Får spara pengar ett tag, så kan fotolyftet kanske komma. Scott Kelby ska jag kolla upp! Bildsinnet har du, lycka till med din teknik- och programutveckling, Anna :-)

Ja, du har nog rätt. Män och kvinnor letar nog fotomotiv olika. Det bara blir som det blir... Tack för trevliga kommentarer :-)

Anonym sa...

Bra! Jag som precis fått min kamera, tänker absolut satsa mycket på foto år 2009. Mycket lek, men jag tror att man kan lära genom lek. Fota både sådant som jag brukar och sådant som jag inte brukar. PS är också ett spännande program som jag undrar om man blir helt fullärd. PS och foto hör liksom ihop så det blir nog en hel del arbete framför datorn också i år. Härligt spännande år vi har framför oss!!!!