tisdag 23 december 2008

Pierogi



Jag kan inte föreställa mig jul utan en maträtt som är älskad så gott som av alla polacker. Pierogi! Att göra pierogi kräver tid, tålamod och framför allt känsla. Om man frågar en polsk husmor efter receptet så får man antagligen veta att hon gör pierogi på känslan, precis som hennes mor och mormor har gjort.

Man blandar mjöl med ett ägg, lite olja samt ca ett glas ljummet vatten till en elastisk och jämn deg. Allt hänger på degen och jag tycker att det är det svåraste momentet. Det är precis här som den omtalade känslan krävs.




Sedan kavlas degen tunt, tunt, tunt. Ju tunnare deg desto bättre pierogi. Med hjälp av ett vinglas skär jag ut små rundlar.



På varje rundel lägger jag en klick av fyllningen. Till jul består den av surkål, torkad skogssvamp och smörfräst lök. Surkålen ska man skölja och koka ett tag, likasom svampen. Sedan kör jag allt i min underbara köttkvarn, blandar ihop och klickar på degen.



Rundlarna viker man ihop och nyper hårt i kanterna för att pierogi ska hålla ihop.



Här ligger mina julälsklingar och väntar på att få bli kokta. Man kokar upp saltat vatten i en stor kastrull och lägger in några pierogi åt gången.



Och tada... Pierogi är klara. Nu har jag gömt dem i kylskåpet för risken är stor att jag ska äta upp alla på en gång. Det vore himla synd för ni anar inte hur goda dem är dagen efter, stekta, men lite smör på. O kära någon, min mage viker sig av längtan.

Pierogi kan man fylla med nästan vad som helst. Kött, potatis blandad med lite kvarg, blåbär, färsk vitkål. Alltid lika goda!

6 kommentarer:

Lallis - liv och leverne sa...

En Härlig Jul önskar jag dig!
Kram Lallis

Anonym sa...

Påminner om italiensk Ravioli... Ser onekligen pyssligt ut men är säkert gott. Fina foton som du tagit! Jag skulle nog ha lite köttfärs i också, men din variant med skogssvamp låter god :-) Nu är bara frågan hur själva degen görs? Detta skulle jag vilja testa någon gång (fast denna jul är allt matigt klart, utom lutfisken som det lär bli imorgon. Ingen jul utan lutfisk!) God fortsättning på julen

Sömsmånen sa...

God Jul!

Anonym sa...

Kul med lite nya maträtter! Fast jag har nog inte den rätta knycken så det är bäst att låta bli, njuter av dina bilder istället. Ha en god fortsättning på julen!

Anonym sa...

Det lät ju hur gott som helst! Spara en i frysen åt mig ... ;-)

Hoppas du har en skön julhelg!

Kramar!

Maria sa...

Ser ut som japanska dumplings, som jag testat att göra en gång.