torsdag 30 oktober 2008

"Smärtfri" manipulation



Det finns reklam och så finns det reklam.

Vissa reklamfilmer är rent av vidriga, påstridiga, nerverande. Andra är lite lustiga. Det finns också reklam som är livsfarlig, bland annat reklamfilmen för Voltaren T. Har ni sett den? En pojke sträcker upp sina armar och vill bli lyft av sin mamma. Men mamma, ack, hon har ont i ryggen och det enda hon kan bjuda på är en grimas. Men hallå, det finns ju "lösning" på sådant. Tar man en tablett av det reklamerade medlet så försvinner smärtan och vips, mamman kan böja sig, lyfta upp pojken, snurra runt honom med ett leende på läpparna.

Tusen små lampor började blinka i min hjärna när jag tittade på filmen. Tusen små klockor började plinga. Det Sunda Förnuftet vaknade ur dvalan. Om mamman tar ett smärtstillande piller så bedövar det hennes smärta men tar inte bort orsaken till det. Hennes onda rygg blir inte bättre av att äta medicinen. Däremot kan hon ju ta stor skada om hon lyfter då på barnet. Det är ju inte klokt hur reklam kan manipulera sanningen...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla Anna, barnet hinner svälta ihjäl om man först ska ta reda på orsaken till den onda ryggen! Man MÅSTE ta upp sina barn, SEN kan man sätta sig och vänta på att få komma till vårdcentralen, som remitterar en vidare till det stora sjukhuset som man får komma till efter tre månader. Sen får man vänta i ytterligare sex månader på att få komma till en ryggspecialist. Av denne får du ett recept på Voltaren och blir ombedd att komma tillbaka om du inte blivit bättre på ett halvår.

Hälsningar Martin

Mona sa...

Visst finns det reklam och sedan reklam. Med just Voltaren T tror jag inte det är någon större risk att man förtar sig i allmänhet och i synnerhet som Voltaren T bara är på 25 mg. Grejen är den att om man inte kan röra sig ordentligt pga smärta spänner man musklerna och man blir stel. Blodflödet hämmas och man får ännu mer ont i ryggen vilket gör att man kan röra sig ännu sämre vilket gör att man spänner musklerna och blödflödet hämmas än mer vilket gör att man får fortsatt ont. Man hamnar i en nedåtgående spiral. Tar man smärtlindrande läkemedel kan man bryta den onda cirkeln och kanske rent av slipper gå till doktorn. För egen del tackar jag högre makter att Voltaren T har släppts ut på marknaden så jag slipper gå till doktorn för att få tag i dem.
Kram / Mona

Anna Stilla sa...

Jag har inget emot själva värktabletten. Snarare tvärtom. Jag tycker att det är bra att det finns hjälp i form av smärtstillande när man väl behöver den. Det jag reagerar på är signaler som reklamfilmen sänder.

Medicinen dämpar smärtan men skyddar inte ryggen. Och eftersom ryggen är trasig och oskyddad då ska man låta bli och anstränga den ännu mer.

Om man skulle göra en likadan reklamfilm för till ex Losac då skulle den se ut så här: en stackarn med magsår kan inte dricka kaffe och äta thaimat för hans mage reagerar direkt med våldsam smärta. Men ta gärna ett piller och sedan kan du vräka i dig det ena efter det andra.

Så är det ju inte. Ta gärna smärtstillande men skydda dina kroppsdelar...

Ojojoj, nu har jag skrivit ett inlägg till här. :)

Kram på Er
Anna

Ulrika sa...

Håller med till fullo! Tyvärr så ser vårt samhälle ut så. Snabba lösningar, snabba pengar. Inte konstigt att människor mår sämre och sämre. Vi ser bara till ytan och struntar i att söka orsak.