lördag 17 maj 2008

Månadspengen



Pengar är orsaken till många krig här i världen.

Månadspengar är orsaken till ett aldrig upphörande tjat här hemma. Jag får höra att barnen har för lite, att alla andra har mycket mer, att jag är orättvis. Och så vidare...

Så jag måste få veta om jag verkligen är en sådan hemsk förälder som det verkar. Vi är en familj som lever sparsamt. Köper sällan nytt, återvinner en del, har ingen fräck bil, ingen terragigad datamaskin. Vi har inte heller några krediter, lån och återbetalningar. Det dyraste vi har är faktiskt min fotoutrustning och Magnus kajaker. Till kameran och objektiv har jag sparat i månader. Kajaker har Magnus byggt själv. En sådan livsstil präglar även barnens ekonomi. 19-åringen får hela sitt studiebidrag och han måste bekosta själv sina nöjen och kläder. Han fixar det jättebra. 13- och 14-åringen får 230 kr var. De får köpa underkläder och strumpor själva. Om man tänker efter så inser man att det köper man ett par gånger om året. Vi har räknat att om de sparar 30 kr i månaden så kan de köpa storpack strumpor och underkläder utan problem. De får även extra pengar om de har presterat något utöver det vanliga. Till ex om de har kommit med jättebra provresultat, varje efter sin egen förmåga. Det brukar röra sig om 20 kr. De har även möjlighet att tjäna några tior om de gör ett extra jobb. Går kvällspromenader med hunden till ex. Anledningen till det är att vi vill lära barnen att spara, att uppskatta pengars värde. Jag förstår inte varför det egentligen har blivit så självklart att barn ska ha månadspeng i överhuvudtaget. Att barn får sina slantar är just för att de ska lära sig hantera pengar, inte för att det är ens plikt att betala sina barn. Eller har jag fel?

Nåja. Jag hade tänkt kolla på nätet hur andra föräldrar tänker och tycker och googlade runt. Jag hamnade på en sida som heter Familjelycka och fann ett diskussionforum just kring månadspengsfrågan. En mamma frågade om hur mycket en 12-åring skulle få och vad det skulle räcka till. Hon fick tre svar på sin fråga. 300 kr, 400-500 kr och 250 kr. Men mammor som föreslog summor mellan 300-500 kr har barn i blöjåldern och behöver inte bekymra sig för något så svårt som månadspeng. Inte än.

Enligt Swedbankens riktlinjer ska en 13-åring få 360 kr i månaden. Sedan ska man öka med 100 kr per år. Jag tycker att det låter helt vansinnigt. Det slutar med att ens barn är rikare än dess föräldrar. Å andra sidan så riktar vi oss på att i slutändan ge barnen hela barnbidraget med då ska dom köpa sina egna kläder själva. Innan vi gör det så måste vi ju få veta att de fixar det. Det handlar ju om att hitta billiga alternativ och att kunna spara till sina inköp. Därför har vi börjat mjukt med strumpor och underkläder.

Hur gör ni alla mammor och pappor?

8 kommentarer:

Maria sa...

Hej!
Jag mailar dig!

Sömsmånen sa...

Bra och intressant fråga. Våra barn har alltid fått mindre än alla andra, enligt dem själva... Från och med 15-års ålder får de barnbidraget - som ska räcka till allt. Bidrag till vinterskor eller liknande dyrare inköp kan utgå efter förhandling. Vi kör med samma system som ni, man får tjäna ihop extra pengar. Städa hos mormor, klippa gräset och liknande. Man passar sina småsyskon gratis eftersom vi är en familj, men om man avstår från något en lördagskväll och stannar hemma med de små utgår ersättning. Jag kan säga att det har ju inte alltid varit konfliktfritt, detta med månadspeng. Dessutom känner jag ibland samma farhåga som du, det kan ju inte vara rimligt att barnen har mer pengar att röra sig med än föräldrarna. Det är inte varje måmad jag har en tusenlapp att spendera på kläder och nöjen... Men jag tycker att det funkar rätt bra nu och tjejerna verkar också nöjda.

Maria sa...

Hej
Våra stora, som inte är så stora (9 och 10 år) får hundra kronor var i månaden. Lite mycket tycker ag, men det bestämdes så för ett tag sedan och då försöker vi med det ett tag. De ska städa sina rum en dag i veckan för att få månadspengen. Det går väl så där. De yngsta får 20 kronor i månaden bara för att också få en liten slant att bestämma själv över. Jag tycker att det låter rimligt och vettigt erat system.

Fritt ur hjärtat sa...

Hej, halkade in här idag för förtsta gången. Vilken fantastisk blogg du har.

Vi lever ungefär som ni om man nu kan jämföra... Vår 11 åring har 50 kronor i veckan men den är bara till hans egna behov.

Millas hem sa...

Hej!
Fina bilder och trevlig skrift på din blogg! :)
Kul att titta in här!
Kram Camilla

Anna Stilla sa...

Hej!

Tack för att Ni delar era erfarenheter med mig. Jag får en känsla att jag, trots allt, är inte alls så konstig mamma.

Det är roligt att Simone och Camilla har halkat in och jag är så glad att ni gillar min blogg. Jag hoppas att Ni vill komma tillbaka fler gånger.

Kram
Anna

Anonym sa...

Tycker inte alls att du är konstig. Vi gör ungefär likadant med tre tonårskillar. De har 400 kr i månaden (har prövat med studiebidraget och det gick INTE) och då förutsätts man vara delaktig i de sysslor som förekommer hemma. Sen tjänar de extra genom att jobba på gården.

Ibland tycker dom att mamma är elak men nu börjar budskapet sjunka in! :)

Anna sa...

Klurigt klurigt! har bara små barn så har ej det problemet ännu. Men håller definitivt med dig. Barn ska läras pengars värde så bättre med för lite än för mycket!

Sista inlägget... är det en liten fågelunge i? Blir jag lite ledsen i ögat...