måndag 12 november 2007

Tankar om julen


Jag har blivit gammal. Eller sinnesförvirrad (mer än vanligt). Eller drabbad av en mystisk sjukdom.

Jag längtar efter julen.


I åratal har jag gömt mig hemma hos mamma när det var dags att fira jul. Syrran klädde granen (jag har alltid tyckt att det var en tråkig göra så det fick lillasyster sköta). Mamma lagade den godaste julmaten och eftersom jag tyckte att även den biten var en tråkig göra så ansvarade jag för att rasta familjens hund istället. En sak kom jag inte undan, julklappsinslagning.

Tro mig, jag har försökt att fira en värdig jul på egen hand. Om jag nu valde att stanna hemma i Sverige och inte gömma mig hos mamma så kändes mina jular så ensamna och sorgliga. Det var under dessa gånger som min likgiltighet inför julfirandet föddes.


Men i år känns det annorlunda. I år vill jag ha jul. Men inte den traditionella julen med himla massa krav. Nej, vi har bestämt oss att fira jul på ett annorlunda sätt. Bort från julklappshysterin. Bort från alla kulinariska krav. Bort från alla måsten. Det betyder dock inte att vi ska tillbringa julen i soffan med en påse chips i handen.


För jag vill göra godis tillsammans med andra. Och jag vill baka vitlöksbröd som man ska äta med hemlagad pastej. Och jag vill dricka vit glögg. Och jag vill plocka granris och kottar och hänga det på min grind. Och jag vill tända några levande ljus och lägga mig i soffan och titta på Fanny och Alexander.

Och jag längtar så mycket efter jul att jag redan nu vill börja med julpyssel. Men jag kan inte. För just nu håller jag på och stickar en polokrage och jag har bestämt mig för att slutföra mina projekt. Jag har en tendens att påbörja saker men aldrig avsluta. Sedan några veckor tillbaka är jag på en sträng diet "ett projekt åt gången". Men när jag har stickat klart kragen så ska jag börja julpyssla. Genast!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nej vi åkte och handlade så jag missade att pappa ringde! Men du kan hälsa honom att jag ringer imorgon men att ni kan lägga av luren när ni äter mat för jag är ändå inte hemma förrän runt halv sex...

Anonym sa...

Det du beskriver är ju som julen ska vara. Julen ska innehålla VILL, inte MÅSTE.

Anonym sa...

Jag har oxå drabbats av nån galen liten julloppa som bet mig. *s* Det blir roligare och roligare med julen tycker jag.

Anonym sa...

Jag längtar också.... Hm, det där med ett projekt åt gången kanske skulle vara någonting för mig...

Maria sa...

Jag längtar också efter jul...men inte efter hysteri..tycker fortfarande att allt är mysigt och roligt med julfirandet. Julen för oss betyder framförallt att vi får tid att umgås...min man arbetar mycket men under julen har vi tid att bara vara och vi spelar mycket spel tillsammans hela familjen. Det är det som jag längtar efter allra mest!

mossfolk sa...

Oj, om jag inte är åldrad i förtid måste jag vara född sinnesförvirrad. Jag längtar alltid efter julen. Pyssel, julbak, gemenskap, paketinslagning och allt annat som hör till och som ska kännas bara roligt!

Jeanette Nord sa...

Mycket jullängtan hos mig också....den börjar redan i oktober. Men en alldeles egen jul på mina egna villkor. Aldrig hets, aldrig stress och ingen köphysteri bara fylld av ljus, blonmmor och gaaalet mycket egentillverkat pynt av mossa, kottar och ståltråd. Har idéer för minst tre ljuskronor men vart skall man göra av allt???? Som tur är har jag ju två hus att pynta i år. Det är alltid lika roligt att smita in och läsa din blogg. Vill gärna länka till min. Är det OK?

Kram
Jeanette