lördag 14 april 2007

Mandelskorpor



De senaste dagarna har jag varit besatt av...mandelskorpor. I min vilda smakfantasi drömmer jag om mandel- och lavendelskorpor. Jag vet inte om det går att äta mat som man kryddar med lavendel. Är det någon av Er som vet något om det?
Hur som helst...
Jag hade bestämt mig för att baka mandelskorpor. Med eller utan lavendel. Det fick bli utan eftersom jag har inte hittat lavendel i lösvikt. I två dagar har jag letat på nätet efter något smarrigt recept. Inte hittat. Det finns hur många som helst men med choklad, apelsin eller kanel. Det var inte det jag var ute efter.
Till sist hittade jag ett recept i "Vår kokbok".
Eftersom skorporna blev jättegoda så får ni receptet (om ni inte har boken)

100 g margarin
1,5 dl strösocker
2 ägg
3/4 dl grovhackad sötmandel (jag har använt betydligt mer mandel än så)
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver.

Sätt på ugnen, 200 grader. Rör fett och socker poröst. Rör ner ägg, ett i taget. Tillsätt mjölet och bakpulver. Arbetai mandeln på bakbordet.
Rulla 3 längder och lägg dom på en smord plåt. Längderna ska vara lika långa som plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Skär längderna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna på den ena snittytan. Rosta i samma ungstemp i ca 5 min. Vänd på bitarna och rosta ytterligare 5 min.

Jättegott

Jag har hittat en ny tidning om gröna rum. "Rosie" heter den och jag har blivit förtjust i tidningen från första ögonkastet. Sol, mitt goda te, mandelskorpor och en inspirerande tidning... Kan man få en bättre eftermiddag?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter onekligen som om du har hittat en trevlig stund. Ska kolla efter tidningen i affären. Alltid kul att kolla in nytt.

Hälsningar
Bisse (bissesplats.blogspot.com)

Anonym sa...

Visst var den skön, Rosie! Jag har också tipsat om den i min blogg!
Balkongen på söder, den hade jag kunnat leva med...
Jag ska visa skorpreceptet till min 10-åring. Han behöver variera sin bakkonst. Han är nu muffinsmästare.

Anna Stilla sa...

Fråga 10-åringen om han kan hjälpa mig med recept på jättemuffins. Jag har tröttnat på de platta och torra som jag brukar baka...