fredag 14 juni 2013

Bakom lås och bom


Jag har fått ett mail från en bloggare som jag följer. Hon bad om pengar ty hon befann sig utomlands och hennes plånbok blev stulen. Det har visat sig att hennes mailkonto har blivit kapat och det har orsakat henne en del bekymmer.  

Sådant får mig att tänka på att det var faktiskt bättre förr. När man skickade pappersbrev till varandra. När man ringde med en vanlig telefon med snurrskiva på. Det var bättre förr när man köpte vanliga böcker och höll sig uppdaterad om saker och ting genom att läsa vanliga papperstidningar. Och när man betalade för bröd och mjölk med riktiga pengar. Det enda som man behövde hålla bakom lås och bom var ens egna hem. Idag måste man skydda inte bara hemmet utan hela sin identitet. Lösenord till bankkonto, mailkonto, fb-konto, kreditkort, mobiltelefoner och mycket annat som jag inte har en aning om för att jag inte följer utveckligen. Alla dessa saker, tillgång till internet när och var man vill, appar för det ena och det andra, blixtsnabb kommunikation, näthandel.... Alla dessa saker ska förenkla och underlätta för dagens människa men ack... gör dem det verkligen? 

10 kommentarer:

cruella sa...

Men du vet att det där är en bluff va? Hon är inte alls illa ute.

cruella sa...

Skicka alltså inga pengar!

Anna Stilla sa...

Ja, jag vet. Men hade jag inte läst i tidningen om sådana bedrägerier och om mailet hade kommit från någon som står mig närmare då vet jag inte hur jag hade agerat då.

Jag får jämt mail från min "bank" som tycker att jag borde uppdatera det ena och det andra så jag har hunnit bekanta mig med nätfiske. Usch, att det finns typer som bara orkar förpesta livet för andra så här...

Emileitha/Tarja sa...

Myntet har alltid två sidor..

Anna Ström Åhlén sa...

Oj, undrar om vi råkat ut för samma? Hade också en bloggvän som bad mig akut om pengar via sms. Nu har hon plötsligt gått under jorden ...

Anna Stilla sa...

Min bloggbekant polisanmälde händelsen. Men att gå under jorden verkar lite oroväckande...

Anna Ström Åhlén sa...

Oj! Vederbörande tog bort mig som vän på Facebook när jag konfronterade henne. Är ej sökbar längre på nätet heller ...

Anna Stilla sa...

Det låter väldigt konstigt. Har du möjlighet att ringa till henne? Du fick ju ett sms så du kanske har hennes nummer kvar?

Anna Ström Åhlén sa...

Jo, jag har sms:at och undrat vad som hände. Inget svar. Vore intressant att veta om vi talar om samma person ...

Anna Stilla sa...

Jag tror inte att vi pratar om samma person. "Min" bloggerska som har fått sitt konto kapat har inte alls gått under jorden utan bloggar på som vanligt.