söndag 19 augusti 2012

Svampsafari


Varje sommar/höst försöker jag lära mig en ny svampsort. I år vill jag bekanta mig med den gulröda bollen som växer överallt i skogen. Eftersom den växer just i stora mängder, har en sådan lysande färg och andra svampplockare går förbi den så har jag antagit att den är oätlig. Men ju mer jag studerar den svampen desto bättre blir jag övertygad om att det är en tegelkremla, dvs en god matsvamp. Törs jag testa om min teori stämmer? 


En annan svamp som lyser vackert i skogen, en aspsopp. Ätlig.


Sandsopp. Bilden tog jag när det regnade och därför glänser hatten. Ätlig.


Kremlor är jag i överhuvudtaget ganska usel på. Det finns så många sorter ju. Men ett litet smakprov i skogen avgör om kremlan får följa med mig hem. Smakar den skarpt så stannar kremlan i skogen. 
  

Björksopp. Ätlig.


Röksvamp. Oätlig men vacker :)


Brun kamskivling. Tydligen ätlig men jag har aldrig provat den. Den tillhör en undergrupp av flugsvampar. Säger man flugsvamp så knottrar sig huden på många kan jag tänka mig. Den knottrar sig i alla fall på mig. Det finns dock en del flugsvampar som man kan faktiskt äta...

Jag tycker om att plocka svamp och tydligen är jag inte ensam om det. Något har hänt för i år möter jag hela tiden folk med svampkorg runt armen. Så har det aldrig varit förut. Jag måste nog hitta lite större skog för här är det alldeles för många svampplockare per kvadratmeter.

2 kommentarer:

Emileitha/Tarja sa...

Jag känner nog bara kantarell, äter ju bara den sorten.
Vad duktigt att du lär dig nya sorter varje år..

Raija sa...

Fina bilder på svamparna :-).

När jag gick en svampkurs för 20 år sen, så fick jag lära mig att röksvamp är ätlig, om den har ett vitt och fast innanmäte. Annars ska man rata den. Den är också helt vit inuti utan mönster, som annars kan vara en liten vit flugsvamp.