lördag 10 december 2011

Julklappsmatematik


Puh, nu är alla julklappar inhandlade. 21 stycken har det blivit.

I år kör vi dykpaket igen, d.v.s. en helt galen julklappsutdelning. Så här går den till:

Man köper samma antal julklappar som det är nära och kära som man ska fira julafton med, inklusive sig själv. Hos oss blir vi sju trevliga människor och alla får köpa sju julklappar. Man slår in dessa men skriver inget namn på paketen. Sedan lägger man allt under julgranen och gör sig klar för första dyket. På ett två tre kastar sig alla till pakethögen och försöker fiska fram just det paketet man har spanat efter. Samtidigt som man försöker hindra andra meddykare att ta det de vill. När alla har ett paket i handen så öppnar man det och beundrar vad man har haft turen (eller kanske oturen) att få. Sedan fikar man en stund, umgås lite och gör sig klar för nästa dyk. Så här fortsätter man hela dagen. När alla paket under granen har tagit slut då är det dags för att köra julklappsbyte. Man byter med varandra, köpslår och förhandlar tills alla är nöjda. En viktig regel i en sådan lek är att julklappar inte ska vara dyra men däremot roliga eller användbara. Det kan vara till ex en mjuk handuk, en liten ficklampa eller handcreme.

Hos oss kommer det att ligga 105 julklappar under granen i år. Det känns dock lite orättvist att ungdomar, som inte har så stora inkomster, ska behöva köpa lika många paket som dem som har lite mer pengar att röra sig med. Så vissa kommer att köpa 7 paket medan andra köper 21. Och ju fler paket desto fler dyk och mer lek.

4 kommentarer:

Jeanette Nord sa...

Vilken alldeles underbar idé! Jag blev helt tagen och var tvungen att sitta och le stort en lång stund! Jag fick så underbara bilder i huvudet....En liten fråga bara - brukar ni surra fast granen i taket på nått sätt? Eller spika fast julgransfoten?

Libe sa...

Jösses :D det låter jätte roligt ! man skulle nästan vilja se...

Johanna sa...

Andreas har gått och inbillat sig att han bara ska köpa 7 paket han med, väldans tur att jag upptäckte det! Så nu får han börja handla :)

Anna Stilla sa...

Men stackars Andreas, det kom nog som chock kan jag tänka mig...

Jag ska försöka filma kampen om julklapparna så att ni får se vad den familj är kapabel till :)