onsdag 22 juni 2011

Dulce de leche


Under gymnasietiden, alltså för 100 år sedan, fick jag höra att man kunde koka en burk kondenserad mjölk och få något som smakade himmelskt. Dulce de leche. Eftersom jag gillade himmelska smaker redan då så testade jag och kunde konstatera att himmelskt var bara förnamnet. Dulce de leche är någonting mellan en sås och en kräm. Smaken påminner lite om kola. Jag brukar äta dulce de leche precis som den är fast nu har jag upptäckt en ny smaksensation. En klick turkisk meze matyoghurt, en rejäl sked dulce de leche och så några nötter, gärna pecannötter. Jag kan inte bestämma mig om det är en gudomlig efterrätt eller en sagolik frukost. Att börja dagen med en sådan frukost är ju inte alls fel.

Man kan göra dulce de leche på lite olika sätt. Ett sätt är att stoppa hela burken i en kastrull fylld med vatten och koka det några timmar. Men då måste man passa burken så att den hela tiden är under vattenytan. Annars kan den explodera. Är man som jag, lite glömsk och disträ, då får man göra det på ett annat sätt. Jag slår ett hål i burklocken (med hammare och spik), ställer den i en liten kastrull och fyller kastrullen med så mycket vatten så att vattenytan hamnar ca 1 cm under den övre burkkanten. Sedan får det hela koka på svag värme. Två timmar och uppåt. Ju längre man kokar burken desto tjockare blir konsistensen. Då och då får man fylla på vatten i kastrullen.

Dulce de leche passar perfekt som fyllning i någon smarrig tårta eller muffins. Eller så kan man bre den på en rostad macka och lägga på skivad banan och några vindruvor. Eller så kan man ha den till glass. Eller turkisk meze matyoghurt. Eller bara äta den som den är. 

5 kommentarer:

Raija sa...

Det ser gott ut, men låter inte alls lika festande.....men kanske ska jag prova....:-)

Smilla sa...

Det smakar väldigt väldigt mkt som kola :) Jättegott.

Libe sa...

Kondenserad mjölk hade jag aldrig hört talas om innan jag träffade min karl , men det här har vi aldrig provat :) fast det låter helt klart provvärt - och kanske man sen är fast ;)

Maria sa...

Jag har ju tänkt testa det där någongång. Men det verkar så omständigt att koka den där lilla burken så länge. Man kanske måste koka ett helt gäng på en och samma gång?!
Köpte en burk kondenserad mjölk en gång, men det blev aldrig gjort -så den hann bli väldigt gammal. Fick tyvärr slänga.

Anonym sa...

Det är gott!
Glad Midsommar söta Anna....imorrn far vi ut på havet med båten !

C