tisdag 9 november 2010

Våndas och huvudvärkas


Jag får huvudvärk av all vånda. Min Sagoverkstad börjar bli för stor för den lilla ytan den rör sig på. Jag driver den som hobbyverksamhet just nu. Ni minns kanske att jag fick avslag på ansökan om starta eget - bidrag. Fler och fler Stora Kunder hör av sig till mig och är intresserade av min verksamhet men vi kan inte göra affärer för jag kan inte fakturera. En ond cirkel. Jag har haft vilda tankar på att starta i alla fall för jag tror att De Stora Kunderna kan betala så pass bra att jag kan be AF att slänga sig i väggen. Men sedan kommer den där förnuftiga och rädda Stilla fram. Och hon grubblar, och hon räknar, och hon våndas. Kärring! Men om jag inte får betalt redan från början då får jag livnära mig på kottar. Fast å andra sidan, satsar man inget så vinner man inget heller. Så jag våndas och huvudvärkas från morgon till kväll.  

10 kommentarer:

Smilla sa...

Jag förstår dig. Hela grejen med starta eget bidrag är knäpp. Själv har jag skickat in flera intentionsbrev från tilltänkta kunder (som det så fint heter) och fått veta att man helst ska få ut över tiotusen (EFTER skatt!) varje månad redan från månad 1. Detta för att bli berättigad till bidraget. Man måste helt enkelt spela med i de helt absurda reglerna för att ha en chans.

Jag kastade mig ut nu och har ingen inkomst alls förrän jag ev. får bidraget. Man måste sluta med a-kassa för att registrera företaget men registreringen kan ta upp till sex veckor. Det är sex veckor helt utan inkomst.

Helst ska man nog vara väldigt rik för att starta eget ;)

Hur som helst, jag tror på din idé och jag tror att du skulle fixa det. Ibland behöver man kämpa för sin överlevnad och känna att man verkligen lever. Om du har så att du överlever en månad eller två innan du fått in pengar av kunder så tycker jag att du ska satsa. Jag tror på dig.

En fråga också, jag ska ta bilder eller någon ska ta bilder av mig till hemsida m.m. jag tänkte prova att ta dem själv men om det går fel ska jag anlita någon och jag tycker fantastiskt mycket om dina bilder. Om du startar eget, kommer du då att fotografera vid önskemål? (vid sidan om sagorna).

Anonym sa...

Ljuvlig bild!

Jag tycker du har en fantastisk affärsidée med din sagoverkstad. Jag tror också att det finns en efterfrågan. Så himla synd att allt ska handla om pengar i slutändan. Dina små skapelser är underbara! Och varför inte som Smilla skriver, låta ditt fotograferande vara en del av ditt företag också? :)

Anonym sa...

Jag håller helt med ovanstående kloka människor!

cruella sa...

Ja, jag kan bara hålla med! INTE KLOKT med dessa regler, det borde gå att kombinera eget företag i startfasen med a-kassa precis som man kan kombinera a-kassa med tillfälliga jobb (även om det är kärvt, det med.)

Kan ni klara er på en lön och sparade pengar och med att snåla in på allt som går (du verkar vara en tillvaratagande människa) så att du kan börja? Jag avskyr att se din kreativitet inlåst! Och dina foton är underbara, du har något där också, precis som de andra har sagt.

Stort, stort lycka till!

Anonym sa...

Hej gumman! Jag läser din blogg varenda dag. Och njuter av dina vackra kort, dina kloka ord och kloka funderingar. Jag brukar sitta länge och titta på korten, och världen liksom stannar upp och jag fylls med lugn.. Jag älskar dina fina små djur du skapar, och sagorna där de ingår.. Jag tror du kan bilda ett enskilt bolag utan att det påverkar inkomst från staten. Typ stämpelpengar eller sjukpenning. Man har rätt att driva en enskild firma och kunna tjäna 50 tusen om året p sin hobbyverksamhet. Och jag tror du ska kunna fakturera kunder via den enskilda firman. Det är ju bra, för då kommer du ju snart att se hur mycket inkomst din hobbyverksamhet inbringar. Jag är övertygad om att det bara borde ta några månader tills du ser att hobbyverksamheten går att leva på. Och då kan du snart ta ut lön, och leva på det. Min kompis har nyss registrerat sin enskilda firma, så jag vet lite grann om hur det fungerar. Så ett tips vännen! Kolla upp hur du kan göra, vad som gäller när det handlar om en enskild firma. Eller kanske ett handelsbolag. Jag tror att det vore en bra lösning för dej. I alla fall tills vidare. Du satsar då inga pengar, enbart tid och kraft på ditt skapande. Jag är till hundra säker på att du snart kan få igång en bra inkomst på din sagoverkstad. För den är underbar! Ge inte upp! Var sak har sin tid. Och jag tror att det är dags för din sagoverkstad ganska omgående.. Kram!

Jeanette Nord sa...

Kan bara hålla med alla kloka råd du redan fått. Du har en fantastisk företagsidé. Det trista är att AF alltid tycks tro att alla måste tjäna mängder på sina företag - att man inte kan vara nöjd med lite mindre inkomst men ett värdigt liv!!!!!

Dock kan en enskild firma bli lite knepigt ( i AF:s ögon) även om det endast är för "hobbyverksamhet" officiellt sett. Måste firman vara "din" i inledningsskedet? Annars kanske din man kan starta en enskild firma och du kan fakturera via den så länge? När företaget sedan bär sig lite bättre och pengarna från de stora kunderna kommer in så säger du Bye, bye till AF och tar över den.

Håller tummarna!
Jeanette

Anna Stilla sa...

Hej alla ni fina!

Tack så mycket för alla uppmuntrande ord, för alla tips och råd. Hobbyverksamhet skiljer sig inte så mycket från näringsverksamhet. Man måste bokföra och har man överskott från sin hobbyverksamhet så måste man skatta oavsett om man har tjänat 1000 kr eller 50000. Dessutomn måste man betala sina sociala avgfiter. Det enda som man egentligen inte behöver är att redovisa moms.

Det är märkligt hur svårt det egentligen är att starta eget när man är arbetslös och har inga större pengar i madrassen. Jag tycker att man borde underlätta mer just för att hjälpa folk att komma ut arbetslösheten. Jag är inte så värst matematisk av mig men jag är övertygad att starta eget i 6 månader kostar staten mindre än att neka det och dras med den stackars arbetslöse i åratal.

✿Ewa sa...

Anna, jag önskar så att du får igång din Sagoverkstad och ditt fotograferande i ett gemensamt företag. Finns det ingen på skattemyndigheten som du kan rådfråga? Någon kunnig som vet hur någon annan arbetslös har gjort.

Kanske kanske ett litet lån skulle hjälpa första tiden...Jag vet att du frågat förr och fått avslag men nu ser du ju något som du inte såg då, det finns en marknad som har börjat efterfråga.

Jättekramar till dig!

Miss 80's sa...

Klart du ska starta ändå! Det gjorde jag. Du har en affärsidé och den bär. Det kan inte gå annat än bra!

Mejla om du vill ha råd.

Stora lycka-till-kramar!

Miss 80's (före detta Lady Stalker)

Miss 80's sa...

Som sagt: det kostar inget att starta enskild firma. Bokföringen kör du via ett enkelt program. Till och med ett icke-matte-snille som jag klarar det. Du fixar detta! Kör!