torsdag 18 november 2010

Uppdrag granskning - vård utan gränser

En ung, vacker, vältränad och frisk kvinna ville göra en bröstförstoring. Men hon ville inte vänta några extra månader utan operationen skulle ske NU. Och den skedde. Inom två veckor låg hon på operationsbordet i Polen. En operation som gav henne så grova hjärnskador att hon idag befinner sig i ett vegetativt tillstånd och rehabilitering verkar vara omöjligt.

Hon anlitade företaget Medica Travel utan att ens kolla upp företaget. Det skulle räcka med ett enda telefonsamtal till Skatteverket för att få besked att Medica Travel gick i konkurs för några år sedan. På Medica Travels hemsida får man veta att man kommer att bli opererad på schweiziskt privatsjukhus i Polen. Det finns till och med en bild på det toppmoderna sjukhuset. Men istället för Swissmed blir man opererad på ett nergånget statligt polskt sjukhus. Borde inte varningsklockorna ringa då? Borde man inte inse då att det ligger en del fusk bakom allt? Om man ljuger om sjukhusstandarden då kanske ljuger man om annat också?

Det är skrämmande hur långt fåfängan kan driva en människa. Hur blind kan den göra en. Att man är villig att betala för att någon annan ska gräva i ens kropp utan att kolla upp det först. Hemsidan ger så klart ett väldigt proffsigt intryck men hallå, det är internet, bedragarnas paradis!

Jag tycker synd om Christina och hennes anhöriga. Jag kan bara tänka mig hur desperat hennes sambo måste ha känt sig när hon inte vaknade efter operationen. Jösses, i ett land där man inte förstår språket och inte kan tala med någon läkare, i ett sjukhus där det inte finns några läkare att prata med och med den älskade som får hjärtstillestånd.

Jag är enormt äcklad av Jörgen Petersen som kallar sig för företagets VD och coordinator. Hur kan en sådan människa få leva i överhuvudtaget? Hur kan han leka med andra människors liv och hälsa? Jag är så klart äcklad även av den polska kirurgen och narkosläkaren som inte har tagit hand om sin patietient efter operationen. De har nog (ifs) inte fått betalt för övervakningen utan  bara för själva ingreppet men en läkare är en läkare och även polska läkare avger Den Hippokratiska Eden.

Men framför allt är jag upprörd över den skönhetsidéalen som driver människor till att göra vansinniga saker. När programmet tog slut då sa jag till Magnus, bittert som 17:

- Ja, men hon fick sina stora bröst i alla fall. 

Här kan ni läsa om programmet.

4 kommentarer:

Toril sa...

Ja det är inte klokt...om man nu ska göra en op så borde man väl kolla upp saker och ting..eller gå på magkänslan..eller?
Ja jag vet inte..märkligt och sorgligt är det i alla fall..kram

Erik "Semlan" sa...

Bra skrivet! Jag håller med och mina tankar var ungefär desamma. Jag har fått för mig att narkos alltid innebär en fara, något att undvika så mycket det går. I detta fall tragiskt och väl egentligen ganska onödigt. I Ungern har de just nu en Miss Plastic tävling, bara skapade skönheter. Ur led är världen!

Sofia sa...

Jag blir oerhört upprörd när jag läser vad du har skrivit.
Har du tänkt på att det finns anhöriga som läser dina ord?
Har du tänkt på hur extremt sårande dina kommentarer kan upplevas? "Ja,men hon fick sina stora bröst i alla fall"

Du borde skämmas!

Anna Stilla sa...

Det är mycket jag borde men som jag inte gör. Det du borde göra är att läsa mitt inlägg noggrannare för att förstå det.