onsdag 12 augusti 2009

Jakob






Jag samlar på historier. De fastnar ofta i mitt huvud och dyker upp när jag behöver dem. Här är en av sådana historier:

Jakob var en gammal man med ett gott hjärta och ett par knotiga händer. En morgon gav han sig ut för att fiska. Plötsligt blev himlen svart av tunga regnmoln och ett hemskt oväder bröt ut. Han skulle aldrig hinna hem i tid, det visste han. Hans enda räddning låg i Guds händer och han litade på sin Gud. Aldrig någonsin har hans tro svikit honom. En annan fiskebåt närmade sig Jakobs. Fiskare på den andra båten ropade till Jakob.

- Hej! hej! Hallå! Kom över till oss. Du har inte en chans i din lilla båt!

Men Jakob skakade på huvudet och ropade tillbaka: Tack men min herre räddar mig! De andra fiskarna tyckte att Jakob hade blivit galen. De hade inte tid med att försöka övertala honom. De styrde mot hamnen. Strax efter kom det en annan båt. Och en till. Och varje båt försökte hjälpa Jakob men hans tro var stark och orubblig. Hans herre skulle hjälpa honom genom stormen. Men Jakobs båt kom aldrig fram till hamnen. Stora vågor slukade den och Jakob drunknade. Efter döden satt han hos sin Herre och beklagade sig.

- Men Herre min, du sa att du hjälper alla som tror på dig. Varför hade du inte hjälpt mig när jag behövde det?
- Jakob, jag skickade ju tre båtar till dig!

När jag är på väg någonstans i livet och har motvind och sand i ögonen då tänker jag på den historien. Och när jag är osäker på något. När jag letar efter något tecken eller när jag känner mig vilse. För då tänker jag att Livet kanske skickar räddningsbåtar till mig men jag tackar nej till hjälpen. Jag kanske rent av inte fattar att det som kommer till mig är för mitt bästa...

7 kommentarer:

smultron sa...

Den lägger jag också till samlingarna nu. Tack.

Mimson sa...

TAck för den tänkvärda historien. Den ska jag lägga på minnet.

Anonym sa...

Å den är från gamla testamentet va? Jag älskar dina historier, det är en gåva att minnas dem och att kunna dela men sig dem!

Ancan sa...

Det är så skönt att bara veta att det finns andra tänkare som vandrar här på jorden!
Ibland känner man sig ganska ensam om att fundera o filura för det mesta:-)

TACK

Re-dizain sa...

Det var en fin historia jag aldrig hört förr. Hoppas ditt minne smittar av sig så att jag också kommer ihåg den då jag behöver den(ofta)...tack för att du delade med dig av den!

Anna sa...

Vilken otrolig tankeställare jag fick nu då! Det stämmer nog, man måste verkligen öppna ögonen och vara mottaglig för det som kommer i ens väg. Alla får inte tre chanser!

Erik sa...

Så kan det säkert vara, med eller utan Gud, att det gäller gripa chansen när den passerar. Inte alltid så lätt veta vad som är rätt beslut, dock...
Tack för en fin berättelse. Bibeln har så många tänkvärda små historier. :-)