söndag 10 februari 2008

Nya författarskolan

Efter att ha läst "Nya författarskolan" börjar jag misstänka att själva skrivandet är nog den enklaste delen av hela processen. Inte lättaste men enklaste. För då har man full kontroll över sitt alster. Det svåra börjar tydligen när man har lämnat manuset ifrån sig till förlaget. Allt från valet av omslaget till utbetalning av royalties verkar som ett jättedjungel där alla vill ha sin bit av kakan. Det är nog inte så lätt att vara debutant. Göran Hägg är nog en av de få som ÖPPET säger att man måste ha talang för att bli en bra författare. Han försöker inte ens invagga mig i en falsk föreställning att jag visst kan, bara jag vill tillräckligt mycket. Det låter brutalt men ärligt. Talang och galenskap, två viktiga ingredenser i skrivaryrket. Men nu är det så att jag vill skriva. Jag har testat många saker i mitt liv. Jag har dansat, spelat musik, målat, sytt, cyklat, vandrat, fotograferat, paddlat och lite till. Och jag har skrivit. Jag började skriva när jag var 8 år. Jag var den enda i klassen som fick två omdömen för en och samma uppstas. IG för grammatik och MVG för stil och innehåll. När jag var ca 10 år började jag sluka böcker och i samma veva försvann mina grammatiska problem. Skrivandet har följt mig genom alla mina år. Dagböcker, noveller, dikter, bloggen. Jag vill inte ge upp det. Verkligen inte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måhända är Göran Hägg kunnig i att skriva romaner...åtminstone är han en insatt litteraturkritiker. MEN han är också ibland skrattretande kräsen. Inte ens etablerade författare brukar falla den mannen på läppen. Köp/låna hans bok "Den svenska litteraturhistorian" exempelvis, så får du se!

Så om du känner dig dissad av Göran Hägg, så är du i alla fall i gott sällskap!
:-)

Ingrid

Anonym sa...

DU är ämnad att skriva!!!!!!!!
Dina ord är fulla av mening och ett sällsamt vackert anslag. En ton som berör ens innersta och sist men inte minst (nåt som jag totalt saknar) förmågan att med få ord få fram vad du vill säga.
Ditt språk är så vackert! Så ömt.
Och ändå har du ett annat språk som modersmål eller hur?
Kanske är det just därför? Du har funnit svenska språkets innersta kärna.