fredag 19 oktober 2007

Sofia med den vackra rösten


Foto: Magnus Selander


Ikväll har en av mina drömmar gått i uppfyllelse.För jättelänge sedan berättade en av mina vänner att han skulle skriva ett reportage om Dan Anderssons stuga. Vännen blev OTROLIGT förvånad när det visade sig att jag inte visste vem Dan Andersson var. Till mitt försvar måste jag påminna Er att jag är varken född eller uppvuxen i Sverige. Så på något sätt missade jag Dan Andersson. Vännen tyckte att det var ju hopplöst och han tipsade mig om att försöka fråga folk på jobbet. Så jag åkte från Smedjebacken (där Vännen bor) till Göteborg (där jag bodde) och frågade ett par arbetskollegor om Dan Andersson. Kollegorna började genast sjunga. Och de sjöng och sjöng och jag var fortfarande ovetande om Dan Anderssons person. Så jag styrde min kos mot biblioteket och lånade hans diktsamling. Senare hittade jag "Svarta Ballader - Sofia Karlsson sjunger Dan Andersson".Jag hade blivit fast. Kär. Förtrollad. Berörd.Sedan dess har Dan Andersson i Sofia Karsslons utförande varit en inspirationskälla för mig. Jag har gråtit och dansat till musiken. Jag har lyssnat och fotograferat till texterna.Så kom det en dag när Vännen kom farande hem till oss. Han hade en present åt mig. Jag fick sätta på datorn och Vännen kopplade in sitt USB-minne. Sedan förde han över till min dator en bild på Sofia som han har tagit själv. Han sa till Sofia att han skulle få en kram för den här bilden. Det fick han.Och idag har jag lyssnat på Sofia Karlsson live. Hon och hennes band fick multipla stående ovationer. Det var dom värda. De har spelat och sjungit så vackert, så vackert... Jag satt helt förtrollad. En så underbar röst, duktiga musiker och en otroligt härlig stämning... Jag är lyrisk.
Bilden på Sofia är hämtad från hennes hemsida


7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner mig ihågkommen faktiskt! KUL!

Tänkte fråga om du alltid pluggar engelska på torsdagar? Tänkte komma förbi med några tidningar annars....

Hälsningar från vännen i Sme'backen

Mona sa...

Snälla säg att han får komma! Jag hade tänkt mig ut och tjäna lite pengar på torsdag efter det ordinära jobbet. Om han kan slå ihjäl lite tid hos dig så blir mitt samvete inte så tungt av att jag kommer hem sent.
Hälsningar från fästmön till vännen i Sme'backen

Anonym sa...

Här har du en till stor beundrare till Sofia Karlsson! Jag blev helt såld första gången jag hörde henne! Tyvärr har jag inte sett henne live.

Dan Andersson är min favoritdiktare! För ett par somrar sen var vi till Luossa- stugan - en plats som jag fick mycket inspiration av.

Mona sa...

Snälla Anna! Tolka mig inte bokstavligt. Det är klart du ska gå på engelskan istället för att underhålla min fästman.
Kram

Anna Stilla sa...

Mona och Martin, jag ringer Er båda i början av kommande vecka. Jag har engelska varje torsdag men vi måste bestämma något för jag tycker att på ngt sätt måste vi ju träffas. Inte för tidningarnas skull utan för att det var länge sedan sist.

Soffyom du får ngn gång tillfälle att se Sofia Karlsson live så gör det. Hon har så varm och jordnära scennärvaro.

Anonym sa...

Absolut, vi har mycket att prata om! Jag ser fram emot ett samtal!

Vännen i Sme'backen

Dubbelörnen sa...

Jag älskar dikter o Dan Andersson är en av dem som för alltid ligger nära mitt hjärta tillsammans med bl a Nils Ferlin.

Kramar